Αγροτική ΑΤΕ: Το ξεπούλημα εν εξελίξει...

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Δεν πάει πολύς καιρός που η τράπεζα Πειραιώς διασώζονταν χάρη στα δάνεια από το ΤΤ και την Αγροτική. Τώρα, με συνοπτικές διαδικασίες που μοιάζουν προσυμφωνημένες, ο πρόεδρος της Πειραιώς Μ. Σάλλας φέρεται ως επίδοξος αγοραστής της Αγροτικής και του ΤΤ, στην εξευτελιστική προσφορά των 700 εκ. ευρώ. Μια γρήγορη ματιά στα οικονομικά της Αγροτικής, της πλουσιότερης σε περιουσιακά στοιχεία τραπέζης στην Ελλάδα, και παράλληλα στις οφειλές της Πειραιώς προς την Αγροτική με την μορφή τιτλοποιημένων δανείων (350 εκ) καθώς και προς το ελληνικό δημόσιο (2,2 δισεκατομμυριάκια), αρκεί για να καταλάβει κανείς τι μαγειρεύεται μπροστά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

Η προσφορά του Σάλλα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σχέδιο διάσωσης της Πειραιώς. Μετά την "εξαγορά" το Δημόσιο θα διατηρήσει την ίδια περίπου αξία τίτλων στο νέο τραπεζικό σχήμα με την διαφορά ότι το managment του νέου σχήματος θα παραδωθεί στους ιδιώτες της Πειραιώς. Παράλληλα, η ενδεχόμενη εξαγορά θα ωθήσει την αύξηση κεφαλαίου που θα αποφέρει τα απαιτούμενα 701 εκ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας του Δημοσίου-Πειραιώς. Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ ξεπουλά το managment της Αγροτικής και του ΤΤ ωστε να προσελκύσει τα κεφάλαια που θα σώσουν την Πειραιώς, στην οποία μεγαλομέτοχος είναι το ίδιο το Δημόσιο. Φυσικά, το υπ. Οικονομικών δεν ξεπουλά ό,τι και ό,τι, αλλά τα "ασημικά" του δημοσίου όπως και στην περίπτωση του ΟΤΕ.

Φυσικά από το μεγάλο κόλπο δεν μπορεί να λείπει και ο δαιμόνιος κ. Προβόπουλος, ως διευθυντής της Εθνικής τραπέζης της Ελλάδος, πρώην διευθύνων σύμβουλο της Πειραιώς, και φυσικά μέτοχο της. Ενθερμος υποστηρικτής και ο Καρατζαφέρης σε ρόλο πρασινοφρουρού...

Όπως έχει γραφτεί από πολλούς, η απώλεια της διοίκησης της Αγροτικής και του ΤΤ, θα επιτρέψει στο ιδιωτικό τραπεζικό κατεστημένο να παραμερίσει την δυνατότητα του κράτους να επιρρεάζει την τραπεζική αγορά, και θα οδηγήσει στην πλήρη απελευθέρωση της. Αυτός είναι ο περίφημος "δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα" του Γιωργάκη και τα λοιπά "πράσινα άλογα".

Αν τώρα αναλογιστεί κανείς την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να δανειστεί 10 δις για την δημιουργία ταμείου στήριξης των τραπεζών και την συγκρίνει με τον ασφαλιστικό νόμο Σαχινίδη που άφησε επί ξύλου κρεμμάμενους τους ασφαλισμένους και θύματα της ΑΣΠΙΣ, καταλλήγει στην ΘΕΙΑ ΕΝΤΟΛΗ της κυβέρνησης Παπανδρέου:

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!

Καμία αμφοβολία για το ποιοι και πως κυβερνούν τούτη την χώρα;

ΕΨ