Σεχτα "υποδυόμενων" "επαναστατών"

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010


Διαβάζοντας την προκήρυξη με την οποία η Σεχτα ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια γίνεται αντιληπτό ότι με χρήση εκφράσεων αλά "αθενς ιντυμίντια" και ενός παιδαριώδους ύφους, ο συγγραφέας καταβάλει ιδιαίτερα έντονη προσπάθεια (με τρόπο άχαρο) να υποδυθεί τον νεαρό "αντιεξουσιαστή".

Επιπλέον το κείμενο εμπεριέχει και άλλα σχετικά με την προσπάθεια αυτή υπονοούμενα όπως για παράδειγμα την αναφορά στην πολύμηνη απουσία της οργάνωσης και την εκπαίδευση σε οπλισμό και τακτικές που ίσως υπονοεί εμμέσως την έκτιση στρατιωτικής θητείας από μέλη της οργάνωσης. Στον αντίποδα, αν ληφθούν σοβαρά τα γραφόμενα, τότε η εξοικείωση με όπλα τύπου Καλάσνικωφ είναι πιο εύκολη σε χώρες όπως η Αλβανία και τα Σκόπια.

Η περαιτέρω αναφορά σε συνεργάτες με ποικίλους ρόλους, οι επαφές με άλλες οργανώσεις, και το δίκτυο οικονομικής υποστήριξης επιχειρεί να προβάλει την εικόνα μιας οργάνωσης που περιβάλλεται από ένα ευρύτερο δίκτυο υποστηρικτών και εκπροσωπεί ένα ακραίο κοινωνικό κίνημα. Τέλος οι απειλές που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα δίνουν την εντύπωση πως εξυπηρετούν τα αιτήματα συγκεκριμένων κρατουμένων.

Οι λόγοι με τους οποίους επιχειρούν οι τρομοκράτες να δικαιολογήσουν την στοχοποίηση του Σωκράτη Γκιόλια είναι εξαιρετικά επιφανειακοί και γίνεται προφανές ότι συντάχθηκαν εκ των υστέρων, μετά την λήψη της απόφασης για το χτύπημα.

Τέλος, προκαλεί εντύπωση ότι ο συγγραφέας του κειμένου επιχειρεί να προκαλέσει την αποστροφή της κοινής γνώμης προς την ίδια οργάνωση του. Καλεί την κοινωνία να συμμετέχει σε ένα κύμα καταστροφής, βίας και λεηλασίας δίχως να διατυπώνει έστω ένα υποτυπώδες "όραμα" για την κοινωνία της επόμενης ημέρας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι βολές κατά του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας. Αμφιβάλλω αν υπάρχει λογικός και σοβαρός άνθρωπος που να μπορεί να υιοθετήσει αυτές τις απόψεις.

Το κείμενο παρουσιάζει δύο πρόσωπα. Ένα "σκληρό" στα σημεία που αναφέρονται στους στόχους και τα θύματα, και ένα πιο "ήπιο" στις αναφορές σε παράπλευρες απώλειες στους συγγενείς των θυμάτων και τους απλούς πολίτες. Την ίδια στιγμή οι "επαναστάτες" κυρρήσσουν πόλεμο στην ευρύτερη κοινωνία και τον βιοπορισμό των απλών πολιτών.

Επομένως, πρωτίστως η δράση της οργάνωσης, παράλληλα με τα γραπτά της μόνο δυσφήμιση και αποστροφή προς τον αντιεξουσιαστικό χώρο και τις ιδέες που εκπροσωπεί μπορούν να προκαλέσουν. Παράλληλα, η στοχοποίηση κρατικών θεσμών και παραγόντων από μια τέτοια οργάνωση υπό τέτοια ανούσια επιχειρηματολογία ενισχύει την συσπείρωση της κοινωνίας προς τους συγκεκριμένους θεσμούς.

Όποια και να είναι η αλήθεια, το πιθανότερο είναι πως τα μέλη της Σεχτας δεν είναι αυτοί που ισχυρίζονται. Εξάλλου, τα χτυπήματα της οργάνωσης είναι εξαιρετικά στοχευμένα για να συμβαδίζουν με το ύφος και το περιεχόμενο των προκηρύξεων.

ΕΨ