Η "βλακεία" που μας δέρνει...

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Πρόσφατα έτυχε να διαβάσω το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Στ. Λυγερού με τίτλο "Σταλινικού τύπου προπαγάνδα από Χριστόφια". Στο άρθρο του, ο κ. Λυγερός ισχυρίζεται ότι το πραξικόπημα της χούντας δεν μπορεί να αποδωθεί στην Ελλάδα, διότι αυτή δεν αποτελούσε νόμιμη κυβέρνηση. Το άρθρο πλαισιώνουν δεκάδες σχόλια αναγνωστών. Μια απλή ματιά στο άρθρο και τα σχόλια αναγνωστών που ακολουθούν αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς ένα από τα μεγαλύτερα ελλατώματα του λαού μας:

Εμείς οι Έλληνες έχουμε μια μανία να καταπιανόμαστε με τεχνικότητες και σοφιστίες στον βαθμό που χάνουμε την ουσία. Το ελληνικό αυτό χαρακτηριστικό το συναντούμε επαννηλημένα σε κρίσιμες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας από τους ελληνοπερσικούς πολέμους μέχρι την άλωση της Κωσταντινουπόλεως.

Οι Τούρκοι έχουν συνειδητοποιήσει από νωρίς το ελληνικό αυτό ελλάτωμα και το εκμεταλεύονται στο έπακρο. Το ελληνικό αυτό μειονέκτημα είναι ιδιαίτερα πλεονεκτικό για έναν λαό σαν τον Τουρκικό ο οποίος αδιαφορεί συστηματικά για τους τύπους και την διπλωματική οδό. Μοναδικές εξαιρέσεις του κανόνα συναντούμε σε περιπτώσεις που η διπλωματία αποκτά χρησιμότητα στα χέρια τον Τούρκων ως μέθοδο κωλυσιεργίας, όπως στην περίπτωση της εικονικής εκεχυρείας κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974. Ετσι παρατηρούμε ότι οι Τούρκοι κάθονται στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων μόνο αφού έχουν επιτύχει τους στρατηγικούς τους στόχους επί εδάφους. Η τακτική αυτή τους επιτρέπει να διαπραγματεύονται από θέση ισχύος όπως στην περίπτωση του 1922.

Όλα αυτά τα χρόνια που μαλώνουμε μεταξύ μας για το ήταν η Ελλάδα που κίνησε το πραξικόπημα, οι Τούρκοι θέτουν σε εφαρμογή τα μεθοδικά τους σχέδια εποικίζοντας την Κύπρο και αλλάζοντας τα εθνοτικά δεδομένα στο νησί. Εν αντιθέση, όλα αυτά τα χρόνια, η ελληνική πλευρά αναλώνεται σε ανούσια ψευδοφιλοσοφικά διλλήματα που αφορούν την εθνοτική ταυτότητα των Ελλήνων κατοίκων της Κύπρου (Κύπριοι ή Έλληνες), το ερώτημα του αν οι κινήσεις της Χούντας μπορούν να αποδωθούν στην Ελλάδα και άλλες παρόμοιες ασυναρτησίες.

Αυτού του είδους οι "πνευματικές ασκήσεις" ταλαιπωρούν επί αιώνες τα μυαλά του λαού μας και τον κρατούν μακριά από την λήψη στρατηγικών με πρακτική σημασία που θα υπερασπισθούν τα δίκαια και τα κεκτημένα του έθνους μας. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα, ερμοπυλών

Επιπλέον όσοι καλλιεργούν και διαιωνίζουν αυτές τις συλλογιστικές πρακτικές, καλλιεργούν τον διχασμό και την αδράνεια ενόψη ενός πραγματικού και αδίστακτου εχθρού με συντεταγμένη και μακροπρόθεσμη επιθετική εις βάρος μας πολιτική.

Τέλος, σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου, αυτές δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρά. Μια απλή ματιά στις αλλοπρόσαλες δηλώσεις του στο θέμα της διζωνικής λύσης (φωτογραφία) αρκεί για να γίνει αντιληπτή η έλλειψη βαρύτητας που τις διέπει!

Εντέλει η Ιστορία μας έχει μάθει ότι ένας πρακτικός λαός υπερτερεί πάντοτε ενός φιλοτυπικού!

ΕΨ