Καταρρέει το σύστημα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης!

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010


Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Τα όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας στον Ασπρόπυργο είναι χαρακτηριστικά του πώς αντιμετωπίζει σήμερα το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης η ελληνική αστυνομία. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας όταν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών είχαν πληροφορίες πως σε μικρό κόλπο κοντά στον Ισθμό Κορινθίας σκάφος θα αποβίβαζε μετανάστες.

Κλιμάκιο τεσσάρων αστυνομικών πήγε στη περιοχή και εντόπισε ένα ύποπτο φορτηγό μέσα στο οποίο είχαν κρυφτεί οι 60 παράνομοι μετανάστες. Ακολούθησε καταδίωξη προς την Αργολίδα και τελικά οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν το φορτηγό. Όταν όμως επιχείρησαν να οδηγήσουν το φορτηγό με τους λαθρομετανάστες στο αστυνομικό τμήμα, δέχθηκαν επίθεση από ένα αυτοκίνητο με ενόπλους, οι οποίοι αφού ακινητοποίησαν τους αστυνομικούς, τους πήραν τα όπλα, το φορτηγό με τους μετανάστες και εξαφανίστηκαν.

Μαζί τους φυσικά και οι λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με την αστυνομία ο ένας εκ των δύο ενόπλων συνελήφθη και ήταν ένας Ιρακινός ενώ έχει προσαχθεί και ένας Ινδός.
Εύκολα μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του από τέτοιου είδους επεισόδια, αν μάλιστα λάβει υπ’ όψιν του και κάποια ακόμη γεγονότα.

Η Ελληνική Αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει τα στίφη των λαθρομεταναστών που έχουν έλθει στην χώρα μας. Αδυνατεί να ελέγξει αυτούς που βρίσκονται ήδη μέσα στην χώρα και όχι να εμποδίσει επιπλέον άτομα να εισέλθουν.

Υπάρχει μάλιστα ειδική διαταγή, σύμφωνα με την οποία παράνομοι λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην χώρα, αν δεν κάνουν κάποια επιπρόσθετη εγκληματική πράξη, να μην κρατούνται αλλά να αφήνονται ελεύθεροι.

Επιπρόσθετα σε αυτούς που έχουν υποπέσει σε πράξεις «χαμηλής εγκληματικότητας» απλά δίνεται ένα χαρτάκι που τους καλεί να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε 30 μέρες. Οι δυνατότητες της ελληνικής αστυνομίας έχουν ήδη εξαντληθεί όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε.

Αλλά και στον τομέα της παρεμπόδισης νέων κυμάτων λαθρομεταναστών, τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Οι ελληνικές δυνάμεις αποτροπής, λιμενικό, αστυνομία στρατός, αλλά και η περιβόητη FRONTEX έχουν μετατραπεί σε δυνάμεις διάσωσης λαθρομεταναστών, οι οποίοι έχουν μάθει τα διάφορα κόλπα και παραθυράκια.

Πάλι την Δευτέρα, οι ελληνικές δυνάμεις εντόπισαν στην Τουρκία λαθρομετανάστες, τους οποίους όμως περίμεναν να φτάσουν πρώτα στην χώρα μας, για να τους συλλάβουν και προφανώς σε λίγο καιρό, να τους προωθήσουν στην Αθήνα.

Σε άλλες περιπτώσεις, όταν οι λαθρομετανάστες αντιληφθούν δυνάμεις του λιμενικού ή της Frontex, βουλιάζουν τα πλοία τους και κάνουν διάφορα τέτοια κόλπα έτσι ώστε να αναγκαστούν να τους «περιμαζέψουν».

Έχουν φτάσει σε σημείο οι «δουλέμποροι» να είναι ανήλικοι, για να μην μπορεί να τους κρατήσει η χώρα, καθώς σύμφωνα με ένα παραθυράκι του νόμου, θα πρέπει να απελαθούν.

Επί της ουσίας, οι δομές του ελληνικού κράτους, είναι ανίκανες να διαχειριστούν όλο αυτό το εισερχόμενο κύμα λαθρομεταναστών και αυτούς που ήδη είναι εδώ. Το 82% όλων των λαθρομεταναστών που εισέρχονται σε όλη την Ευρώπη, μπαίνει από την Ελλάδα.
Είναι δεδομένο. Αν δεν υπάρξει από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας, διάθεση αποτροπής του μεταναστευτικού ρεύματος, οι δυνάμεις καταστολής δεν μπορούν από μόνες τους να κάνουν τίποτε. Εάν δεν δοθεί το μήνυμα ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτοι» εδώ, όλοι αυτοί που συνεχίζουν να έρχονται θα συνεχίσουν να «υπερπηδούν» όποιες προσπάθειες μαζέματος γίνονται. Είναι τόσο απλό!

Από "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"

Σχόλιο ΕΨ: Αγαπητέ Δημήτρη, πότε υπήρχε σύστημα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης για να καταρρεύσει σήμερα; Απλώς σήμερα τα κυκλώματα προώθησης λαθρομεταναστών δεν διστάζουν να κοιτάξουν την ευνουχισμένη ΕΛ.ΑΣ. κατάματα.

Αφού κατεβαίνεις ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αττικής με τον Άδωνι Γεωργιάδη, μπορείς με βάση τα παραπάνω να μας εξηγήσεις πως θα καταφέρει να υλοποιήσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης τις υποσχέσεις του περί εξαφάνισης του παρεμπορίου στην Αθήνα, όταν το παρεμπόριο δεν θεωρείται καν "έγκλημα" κατά τις οδηγίες του Υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ. Θα συγκρουστεί ο Άδωνις ως εκτελεστικό όργανο με τα συμφέροντα, το νομοθετικό, νομικό και εκτελεστικό κατεστημενο, την στιγμή που στο κόμμα πνέουν άνεμοι συμβιβασμού σε όλα.

Αλήθεια, ο πρόεδρος θα σε στηρίξει μέχρι τέλους ή θα λυγίσει πίσω από τους δήθεν εκβιασμούς περί "ακροδεξιού" παρελθόντος που επικαλείται στην περίπτωση του Βορίδη και του Ζαφειρόπουλου;