Προσγειώστε τις τιμές, όχι τα τασάκια

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010


«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην χρονική περίοδο που πάει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Σε μια περίοδο που οι τζίροι των μαγαζιών έχουν αγγίξει και έχουν ξεπεράσει το 50%, δεν μπορεί να σε υποχρεώσει κανένας να εφαρμόσεις έναν αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος με δεδομένα τα στοιχεία που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε μείωση του τζίρου 25%. Αν στα 50 προσθέσουμε και τα 25 έχουμε τελειώσει» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Γιάννης Τσάκος. Και συμπλήρωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 «Θα βάλουμε τα τασάκια σε όλα τα τραπέζια. Ξέρουμε ότι μπορούν να μας κλείσουν, ούτως ή άλλως θα κλείσουμε γι’ αυτό θέλουμε να τους δώσουμε τα κλειδιά να πληρώνουν τα ενοίκια, τη ΔΕΗ, το ΦΠΑ, τους δήμους, τα πάντα. Να δούμε και τι θα κάνουν με τους 400 χιλιάδες εργαζομένους στο χώρο εστίασης. Από τη Δευτέρα εδώ είμαστε και περιμένουμε να έρθουν να τους δώσουμε τα κλειδιά».

Πηγή

Τώρα μάλιστα, απειλούν και οι εστιάτορες. Το σκεπτικό του 50% + 25% που εφαρμόζει ο κ. Τσάκος είναι παντελώς αβάσιμο. Θαρρείς και στο ήδη υπάρχον φερόμενο 50% (στοιχεία κανείς;) δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένας καπνιστής. Αναρωτήθηκε κάποιος εξ αυτών των "επιχειρηματιών" αν εν τέλει το μέτρο αυξήσει την κίνηση στα εστιατόρια προσελκύοντας τους μη καπνιστές που αποφεύγουν την κάπνα στα κέντρα.

Οσο για τους δήθεν 400χιλιάδες εργαζόμενους στον χώρο, με πολύ συντηριτικούς υπολογισμούς, άνω από το ήμιση των εργαζομένων είναι λαθρομετανάστες. Οι εστιάτορες είναι οι πρωταθλητές της απασχόλησης αλλοδαπών.

Μήπως αντι για να επαναφέρετε τα τασάκια, καλύτερα θα ήταν να ρίξετε τις τιμές, κύριοι επιχειρηματίες της νύχτας και της αρπαχτής; Ο τζίρος έπεσε λόγω ακρίβειας. Ας αφήσουμε τις υποθέσεις και τα σκερπανοσκοτωμένα.

ΕΨ

4 comments:

ephee 17 Οκτωβρίου 2010 - 6:08 π.μ.  

Πραγματικά περίμενες να εφαρμοστεί καθολικά και σε βάθος χρόνου αυτή η απαγόρευση;
Γιατί, ποιος άλλος νόμος σχετικά με το τσιγάρο έχει εφαρμοστεί; Μήπως η μη πώλησή του σε ανήλικους;
Όσο κι αν απειλούν τα μούτρα τους θα φάνε με τις τιμές που έχουν. Αλλά και πάλι δε μπορώ να τους κατηγορήσω.
Στα καφέ π.χ. όταν πίνεις έναν καφέ επί δυόμιση ώρες και πληρώνεις 5 ευρώ, δε βρίσκω παράλογη την τιμή. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι απασχολούν μια καρέκλα δυόμιση ώρες είναι πως δεν πληρώνουν τον καφέ. ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ την καρέκλα με την ώρα!
Αν και καπνίζω, το μέτρο δε μ'έχει επηρεάσει σε κάτι. Ούτως ή άλλως δεν ξημεροβραδιαζόμουν σε κέντρα μαζικής εστίασης και καφέ, και δεν κάπνιζα στα νοσοκομεία.
Όταν θα αναγκαστούν να χρεώσουν τον καφέ σε λογικότερη τιμή, και δουλειά θα έχουν, και δε θα κάθεται ο πελάτης όλη μέρα να ρουφάει αραιωμένο φραπέ..

Ελληνόψυχος 17 Οκτωβρίου 2010 - 6:42 μ.μ.  

Τι να σου πω; Αν το επιβάλλουν οι καταστηματάρχες θα πετύχει. Εδώ ο κόσμος περιμένει μισή ώρα στην πόρτα προκειμένου να κάτσει στο exclusive καφέ, ο ένας πάνω στον άλλον.

Τα ίδια έλεγαν όταν εφαρμόστηκε το μέτρο στο Βερολίνο που ήταν 10 φορές χειρότερα από την Αθήνα. Εντέλει ο κόσμος εκτίμησε την αξία του "καθαρού αέρα", από τα εστιατόρια, και τα μπαρ, μέχρι τα club.

Επιπλέον το να βγαίνεις έξω για κάπνισμα γίνεται αφορμή και για κοινωνικές επαφές. Όταν το συνειδητοποιήσουν αυτό οι δικοί μας, μπορεί να μην τους κακοφαίνεται και τόσο πολύ.

γαμώσταυρος 17 Οκτωβρίου 2010 - 10:31 μ.μ.  

Ελληνόψυχε, "κοινωνική επαφή" λένε το καμάκι στα μέρη σου;-)
Όλοι το παίζουν Ελληναράδες κι όταν, εάν κι εφόσον βγούν στον έξω κόσμο, γίνονται "κότες"!
Εγώ θα βάλω τασάκια!
Εγώ θα καπνίσω!
Εγώ θα καπνίσω γιατί είναι Δημοκρατικό μου δικαίωμα!


Εγώ θα τους πω να ρωτήσουνε τον Στρατούλη να τους πει πόσο καλά πέρασε με την Βελγική Αστυνομία!!!
Ας χρωστάνε χάρη για εδώ!

Ελληνόψυχος 18 Οκτωβρίου 2010 - 10:13 μ.μ.  

Χεχε αμφιταλαντέυτηκα ανάμεσα στο καμάκι και τις δημόσιες σχέσεις.

Ίσως για αυτούς τους λόγους που αναφέρεις οι "ελληναράδες" επιδιώκουν να μαζεύονται όλοι μαζί και αποκλειστικά όταν βρεθούν στο εξωτερικό! Γνώριζα κι εγώ κάποιες τέτοιες χαρακτηριστικές κότες που πουλούσαν μαγκιές παρουσία του περίγυρου στο εξωτερικό. Στα δύσκολα όμως και αυτοί και ο περίγυρος λάκιζαν!