Τα λόγια και τα έργα της Τουρκίας

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Τα Λόγια

Αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά και την εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ.

Παπαχελάς:


– Μιλήσατε πρόσφατα για την ανάγκη μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών. Αν και μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, πολλοί Ελληνες ανησυχούν πολύ όταν βλέπουν τουρκικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από μικρά ελληνικά νησιά ή όταν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο έρχεται πολύ κοντά στην Αθήνα. Γιατί δεν συγκρατείτε τις ένοπλες δυνάμεις σας από τέτοιες προκλητικές «εκφράσεις», κάτι που θα βοηθούσε πολύ το κλίμα που οικοδομείται μεταξύ των δύο χωρών;


Ερντογκάν:


– Οι υπερπτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά πιστεύω ότι δεν είναι τόσο συχνές όπως παλαιότερα. Εχουν γίνει οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις και ειδικά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα που είχαμε στην Τουρκία, νομίζω ότι υπήρξε μια διακοπή των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών. Εμείς θέλουμε στην πραγματικότητα να μη γίνονται καθόλου πτήσεις πάνω από τα νησιά. Το ΓΕΣ και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας έχουν μια ευαισθησία σε αυτό το θέμα κι εγώ στενοχωριέμαι πολύ για το εξής: Η Ελλάδα κάνει πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών της σε μία πολύ μεγάλη έκταση. Δηλαδή, φτάνουν μέχρι τη δική μας υφαλοκρηπίδα. Εμείς δεν έχουμε τόσο μεγάλες αποστάσεις να διανύουμε. Και εδώ νομίζω ότι χρειάζεται μία αλληλοκατανόηση.

Είμαστε μέλη μιας κοινής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, και νομίζω ότι το κόστος είναι μεγάλο. Θα έλεγα ότι είναι ελαφρύτερο από τη δική μας πλευρά, αλλά και πάλι μας επιβαρύνει – όταν απογειώνεται ένα μαχητικό αεροσκάφος από τη μία πλευρά, οφείλει να απογειωθεί και ένα αεροπλάνο από την άλλη πλευρά.

Πιστεύω ότι τα αεροσκάφη πρέπει πια να έχουν σαν κέντρο το ΝΑΤΟ και να ελέγχονται από εκεί. Μπορούν να γίνονται τέτοιες πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών αλλά να ελέγχονται από το ΝΑΤΟ. Πρέπει να αλλάξουμε την ψυχολογία της κοινής μας γνώμης. Θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί η κοινή γνώμη. Να μη βλέπει τα πράγματα από στρατιωτικής πλευράς. Και νομίζω ότι ο φίλος μου ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.


Παπαχελάς:

– Η κυβέρνησή σας επανεξετάζει το δόγμα της εθνικής ασφάλειας. Υπήρχαν μερικές πληροφορίες σχετικά με το casus belli και το ενδεχόμενο άρσης του. Είναι κάτι το οποίο θα μπορούσατε να προωθήσετε στο Κοινοβούλιό σας. Θα περιμένατε κάτι σε αντάλλαγμα από την Ελλάδα;

Ερντογκάν:

– Το ανακοινωθέν που ετοιμάζεται θα δούμε πώς θα διατυπωθεί. Δηλαδή, οι χώρες δεν πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli. Πιστεύω ότι καμία χώρα δεν το θέλει αυτό. Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια διαφορετική περίοδο. Είναι μια περίοδος, κατά την οποία γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Αμοιβαία, βέβαια. Και όταν το κάνουμε αυτό, θα πρέπει και η Ελλάδα και εμείς να κάνουμε αυτό που είναι ευθύνη μας.

Και νομίζω ότι αν όλες οι προσπάθειες είναι προσπάθειες που ερμηνεύονται στην κατεύθυνση της ειρήνης, δεν θα υπάρχει θέμα αιτίας πολέμου. Και γι’ αυτό θα πρέπει εμείς να εξαλείψουμε διάφορες συντηρητικές απόψεις, απόψεις που έχουν μείνει προσκολλημένες στο παρελθόν και νομίζω ότι μαζί και με τον κ. Παπανδρέου –και αυτό κάνει ο ίδιος από την πλευρά του– προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.


Παπαχελάς:

Εχουμε την αίσθηση ότι η Τουρκία, που είναι μια καλά οργανωμένη και πειθαρχημένη χώρα, μπορεί να κλείσει τα σύνορά της, αν το θέλει. Και το ερώτημα που θέτουν πολλοί Ελληνες είναι γιατί δεν σταματάτε αυτή την εισροή...Ερντογκάν:
– Η ροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα δεν είναι κάτι ηθελημένο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν φεύγουν από την Τουρκία, η Τουρκία είναι έδαφος απ’ όπου διέρχονται και, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν λαθρέμποροι που διεξάγουν αυτό το εμπόριο. Το θέμα μας απασχολεί κι εμάς. Ανθρωποι της τουρκικής ασφάλειας έχουν ασχοληθεί επί μακρόν και συνεχίζουν να ασχολούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και ξέρετε ότι υπάρχει το λιμάνι του Ντικιλί όπου προσπαθούμε να διαχειριστούμε το θέμα της επανεισδοχής...

Παπαχελάς:

Πιστεύετε ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να πετύχουν μια συμφωνία για το Αιγαίο έως το τέλος του χρόνου; Εκτιμάτε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούν ώστε να εκμεταλλευθούν, για παράδειγμα, κοιτάσματα υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου κ.ά.;

Ερντογκάν:

– Σ’ αυτό το θέμα δεν βλέπω κανένα λόγο να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Και εξάλλου υπάρχουν συνομιλίες για την επίλυση αυτών των θεμάτων. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να συνεργαστούμε σ’ αυτόν τον τομέα. Βέβαια, θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από το κοινό συμφέρον. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα. Διαφορετικά, θα είμαστε χαμένοι και η Ελλάδα και η Τουρκία. Αν υπάρξει η συνεργασία και η σύμπραξη, θα μπορέσουν να επωφεληθούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία. Εξάλλου, εμείς αυτή τη στιγμή εξάγουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα για να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Και πιστεύω ότι αυτός ο αγωγός είναι ένας αγωγός φιλίας. Στη συνέχεια, θα προεκταθεί προς την Ιταλία, την Αλβανία και νομίζω ότι δεν έχουμε καμία προκατάληψη επ’ αυτού του θέματος.

Καθημερινή

Τα έργα

Ας ερμηνεύσουμε τα κεντρικά σημεία των απαντήσεων του Ερντογκάν με βάση τα δεδομένα:

"Πρέπει να αλλάξουμε την ψυχολογία της κοινής μας γνώμης. Θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί η κοινή γνώμη":

Δηλαδή, αλλαγή της εκπαιδευτικής ύλης για την διαμόρφωση ενός λιγότερο εθνικού και περισσότερο φιλοτουρκικού μορφώματος στην Ελληνική κοινωνία!


"Είναι μια περίοδος, κατά την οποία γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης."


Στα βήματα ειρήνης συμπεριλαμβάνονται:

1. H αγορά 80-100 μαχητικών αεροπλάνων F-35, κόστους 10-14 δις ευρώ. Τα F-35 θα παρέχουν στην Τουρκία την δυνατότητα να επιφέρει το λεγόμενο "πρώτο πλήγμα" σε γείτονα χώρα με προηγημένη αεράμυνα. Μόνο μια χώρα πληρεί αυτές τις "προυποθέσεις". Η αγορά των F-35 προσδίδει την στρατηγική στρατηγική επιθετικού χαρακτήρα που χαράζει η Τουρκία.

2. H ναυπήγηση 5 αντιτορπιλικών, 4 φρεγατών, 8 κορβετών, 1 πυραυλακάτου, 1 ναρκαλιευτικού, 16 περιπολικών, 4 κορβετών για την ακτοφυλακή, 9 αποβατικών, 4 βοηθητικών και ενός ελικοπτεροφόρου, προσδίδουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει να επεκτείνει την θαλάσσια στρατιωτική παρουσία της και οικονομική σφαίρα επιρροής.

(Περισσότερα για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας εδω)

Οι ισχυρισμοί περι μείωσης των εξοπλισμών σε μια χώρα που ο Στρατός ελέγχει ένα ολόκληρο κονσόρτιουμ βιομηχανιών είναι απλώς αστείοι!

3. Η απαντήσεις του Ερντογκάν στο θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι επιοικώς γελοίες. Η Τουρκία δεν τηρεί ούτε καν μια παθητική στάση στο ζήτημα. Αντιθέτως, παρεμποδίζει ενεργά την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών, με τις ένοπλες δυνάμεις της να παρενοχλούν το έργο των σκάφων και των ελικόπτερων του λιμενικού της Ελλάδος και της Frontex, με το λιμενικό της να παρέχει συνοδεία σε λαθρέμπορους, και τους υπουργούς της κυβερνήσεως Ερντογκάν να αρνούνται ανοικτά την τήρηση του πρωτόκολλου επανεισδοχής!

4. Η ερώτηση-δώρο του Παπαχελά στον Ερντογκαν που αντιμετωπίζε ως δεδομένη την συνεκμετάλευση στο Αιγαίο δικαιώνει τις διεκδικήσης των Τούρκων, αμφισβητώντας ευθέως την παγαία ελληνική θέση που υποστηρίζει ότι τα νησιά έχουν την δική τους αποκλειστική οικονομική ζώνη. Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει τον ρόλο του ιδίου και του εργοδότη του! Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό για την μεγαλύτερη προδοσία εις βάρος της πατρίδος μας από το 1974.

Τέλος, είναι υποκριτικό από την πλευρά των ευρωπαίων αξιωματούχων ναεπιδιώκουν την ένταξη στην Ε.Ε. μιας χώρας της οποίας ο πρωθυπουργός αποδέχεται ανοικτά ότι δεν έχει τον έλεγχο της στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικής.

Πρέπει όμως να επεσημανθεί ότι η κόντρα των Κεμαλικών με τον Ερντογκάν δεν είναι όσο έντονη όσο αφήνεται να εννοηθεί διότι παρα το μουσουλμανικό προφίλ ο Ερντογκάν έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις σε θέματα εκσυγχρονισμού. Ίσως εντέλει η τροπή της υπόθεσης Εργκένεγκον να ήταν ένα δώρο των στρατιωτικών προς τον Ερντογκάν ώστε να επιτευχθεί η κάθαρση των ακραίων στοιχείων από το στράτευμα. Παρά ταύτα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η δυνατότητα να επικαλείται αδυναμία απέναντι στο Επιτελείο επιτρέπει στο Ερντογκάν να αποποιείται των ευθυνών του για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας.

Οι Έλληνες πολίτες δεν θα πρέπει να πέφτουν θύματα των υποκριτικών προθέσεων της Τουρκίας, των εγχώριων συνεργατών της (κυβέρνηση) και αυτών που τις προβάλουν (ΜΜΕ)! Τα λόγια είναι φτώχεια, μόνο τα έργα έχουν αξία, και τα έργα της Τουρκίας προσδίδουν τις εντελώς αντίθετες προθέσεις της!

ΕΨ