Το μυστήριο με τον πίνακα του Παπανδρέου

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Το μυστήριο με τον πίνακα του Παπανδρέου

Μεγάλος θόρυβος ξέσπασε στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, κυρίως, με την «εξαφάνιση» ενός γνωστού πίνακα ζωγραφικής από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όντως, εδώ και αρκετό καιρό τον συγκεκριμένο τοίχο του πρωθυπουργικού γραφείου κοσμούσε ένας πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη που ολοκληρώθηκε το 1858 και που θεωρείται το πρώτο ζωγραφικό έργο της μετα- επαναστατικής Ελλάδας. Πρόκειται για τον πίνακα «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα», μία αλληγορία όπου η Ελευθερία και η Παναγία ταυτίζονται με τους οπλαρχηγούς του Αγώνα να προσκυνούν.

Ο πίνακας αυτός ήταν επιλογή του κ. Κώστα Καραμανλή. Ως γνωστόν τα δημόσια κτήρια και ως εκ τούτου και το Μέγαρο Μαξίμου δανείζονται συνήθως ζωγραφικούς πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λοιπόν επέλεξε έναν άλλο έργο ζωγραφικής για να τον τοποθετήσει στο γραφείο του. Πρόκειται για τον πίνακα με τίτλο «Δελφοί», έναν πίνακα έντονης κυανής απόχρωσης με ένα σκίσιμο. Ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και νυν Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουνσεν, εντυπωσιάστηκε κατά την προ ημερών επίσκεψή του στο Μαξίμου από το deep blue του πίνακα και ρώτησε τον πρωθυπουργό σχετικά με το μήνυμα του καλλιτέχνη. Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε με λεπτομέρειες αλλά και θέρμη τις εντυπώσεις του από την καλλιτεχνική αυτή δημιουργία, όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Δεν ήταν λοιπόν ούτε τηλεοπτικό φόντο, ούτε κάποια άλλη decoration της στιγμής για την τηλεοπτική συνέντευξη. Ούτε προφανώς ανιχνεύεται κάποια θεωρία συνομωσίας πίσω από την «εξαφάνιση» της «Ευγνωμονούσης Ελλάδος» η οποία, προφανώς, ξαναγύρισε στον χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης.Σχόλιο ΕΨ: Κενός ο νους, κενός και ο πίνακας!

2 comments:

dromeas 26 Οκτωβρίου 2010 - 10:50 μ.μ.  

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ...
ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ....
ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΩ ...!

Ελληνόψυχος 28 Οκτωβρίου 2010 - 2:36 π.μ.  

Να σαι καλά!

Αυτή είναι και η επίσημη απάντηση του Πεταλωτή

Απάντηση στον κ. Βελόπουλο έδωσε τελικά ο κ. Πεταλωτής:
«Σχετικά με την υπ’ αριθμ. 2312 από 3/9/2010 ερώτηση του Βουλευτού Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία μας κοινοποιήθηκε την 21/9/2010, μέσω τηλεομοιοτυπίας, με το με ΑΠ: 21/524/ΑΣ 986δις έγγραφο του Υπουργείο Εξωτερικών, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα: Ο πίνακας με τίτλο «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη (1858), ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, η οποία έχει την θεσμική ευθύνη, μεταξύ άλλων, και για την συντήρηση των έργων τέχνης που διαθέτει προς χρήση σε διάφορους φορείς, οπότε εκείνη το κρίνει απαραίτητο. Ο συγκεκριμένος πίνακας έχει επιστραφεί στην Εθνική Πινακοθήκη και έχει αντικατασταθεί από άλλον, με τον τίτλο. «Ατέρμονο Πεδίο – Δελφοί» ο οποίος έχει φιλοτεχνηθεί από τον Θεόδωρο Στάμου και ανήκει επίσης στην Εθνική Πινακοθήκη.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ».