Στο πλευρό των Τούρκων ο Νόαμ Τσόμσκυ

Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Zaman ο Νοαμ Τσόμσκυ σχολίασε ως άκρως ρατσιστική την δήλωση της Άνγκελας Μέρκελ - ότι οι μουσουλμάνοι στη χώρα πρέπει να αποδεχθούν ότι ο πολιτισμός της Γερμανίας στηρίζεται σε χριστιανικές και εβραϊκες αξίες!

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. ο Τσόμσκι πρόσθεσε ότι υπάρχουν χειρότεροι καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και επεσήμανε την Βρετανία που συμμετείχε στην εισβολή στο Ιράκ.

«Έχει η Τουρκία κάνει κάτι τέτοιο; Αντιθέτως, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εισβολή. Αυτό είναι ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνές δικαίου ... Πάντα ένιωθα την Ευρώπη ήταν πιο ρατσιστική ».

Ο καθηγητής του ΜΙΤ επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή για να συμμετάσχουν σε διεθνή διάσκεψη για την ελευθερία της έκφρασης, και είπε ότι είχε δει σημαντικές βελτιώσεις στην προσέγγιση της Τουρκίας με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως στην μεταχείρηση των Κούρδων.

Κάποιος θα πρέπει να υπενθυμίσει στο poster-boy του αναρχικού χώρου, ότι η Τουρκία ουδέποτε απεδέχθει, ή απολογήθηκε για τις γεννοκτονίες των Χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ασίας. Ο Τσόσμκυ μοιάζει επίσης να αγνοεί την κατοχή της Κύπρου, τις ετήσιες μονομερείς χερσαίες εισβολές και στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Β. Ιράκ, τις παραβιάσεις του Ελληνικού χώρου, την αμφισβήτηση της Ελληνική εδαφικής κυριαρχίας και το casus beli.

Ξεχνά επίσης ότι η Τουρκική "δικαιοσύνη" έστειλε στα δικαστήρια τον Fatin Tas, εκδότη του βιβλίου του Τσόμσκυ, "Manufacturing Consent", με την κατηγορία της παραβίασης του αρθρου 216 του Τ. ποινικού κώδικα που απαγορεύει την προώθηση μίσους στις μάζες. Η συγκεκριμένη έκδοση συμπεριλάμβανε αναφορές στην μονομερή παρουσίαση του Κουρδικού ζητήματος στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Τas αθωόθηκε και όπως φαίνεται ο Τσόμσκυ δεν θέλει να έχει άλλες περιπέτειες με τους Τούρκους.

Οι δηλώσεις του Τσόμσκυ μπορούν να ερμηνευθούν ως στήριξη προς τον Ταγιπ Ερντογκάν έναντι στο στρατιωτικό κέντρο εξουσίας. Ειδικά δε όταν Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο Παλαιστινιακό ζήτημα, στηρίζοντας έμπρακτα τους ακτιβιστές και το κίνημα που εκφράζει ο Τσόμσκυ.

ΕΨ

Οι δηλώσεις της Μέρκελ...