Που πηγαίνουν τα λεφτά του ελλείματος;;;

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010


Παρά τα μέτρα, παρά τα δανεικά του Ευρω-ΔΝΤ που θα κάλυπταν τις άμεσες ανάγκες τις χώρας, παρά τις περικοπές, οι πληροφορίες από την Eurostat αναφέρουν ότι η εκτίμηση για το έλλειμα του 2010 θα αγγίξει το 18.7% από το 13% του 2009.

Αν οι πληροφορίες ισχύουν θα είναι γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο το ΠΑΣΟΚ κατάφερε ΣΥΓΧΡΩΝΩΣ:

1. να αυξήσει σημαντικά το έλλειμα!
2. να επιβάλλει σκληρά μέτρα!
3. να την χρεώσει με 30 δις ευρώ!

Σε μια τέτοια πιθανή περίπτωση, πως είναι δυνατόν να αυξάνεται το έλλειμα όταν περικόπτονται οι δαπάνες, και στην χειρότερη περίπτωση τα έσοδα έχουν σημειώσει ελαφριά άνοδο;

Ενα σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας με το ΔΝΤ είναι ότι η εξόφλυση των χρεών της Ελλάδος προς τους παλαιούς της δανειστές προηγείται της εξοφλύσεως των χρεών προς το ΔΝΤ. Η αύξηση του ελλείματος παρά τα σκληρά μέτρα συνιστά ότι η τοκοχρεολυτική δόση της Ελλαδος έχει σημειώσει σημαντική αύξηση! Με άλλα λόγια, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα χρήματα του ΔΝΤ, αλλά και επιπλέον ίδια έσοδα για να καλύψει πρωτίστως τις οφειλές προς του εξωτερικούς της δανειστές και όχι τα λειτουργικά της έξοδα: μισθούς, συντάξεις και όλα τα άλλα που κάποιοι υποστηρικτές του μνημονίου ανέφεραν στις ομιλίες τους.

Επικυρώνονται λοιπόν τα στοιχεία που είχαν αναρτηθεί προ ημερών στο μπλογκ Ολύμπια από το προσχέδιο του προυπολογισμού και παρέθεταν το χρονοδιάγραμμα της λήξης των ελληνικών Όμολόγων!

Λήξη Ομολόγων από 01.05.2010 έως και 31.12.2013 και προγραμματισμός εκταμίευσης μηχανισμού στήριξης (ποσά σε δισεκ. €)


Μέσω του μνημονίου, οι δανειστές μας κατάφεραν να κατοχυρώσουν την πληρωμή των ομολογιακών δανείων τους. Να μας κρατήσουν εν ζωή μέχρι να πληρώσουμε τις οφειλές αυτές. Το ερώτημα που προκείπτει είναι, πως θα πληρωθεί το δάνειο προς το ΔΝΤ; Ο λόγος που οι δανειστές μας επέλεξαν την οδό του ΔΝΤ είναι ότι οι οφειλές προς αυτό είναι διαμορφωμένες με πολύ πιο σκληρούς όρους που διασφαλίζουν την εκποίηση του εθνικού πλούτου! Στην περίπτωση αυτή, τα κράτη πίστωσαν πρόσφατα το ΔΝΤ με περίπου 700 δις ευρώ, ώστε να μπορούν να στηρίξουν την δημόσια οικονομία του χρέους που έχει στηθεί όλα αυτά τα χρόνια με την ισχύ της δύναμης των όρων που επιτάσσει το ΔΝΤ.

Επιπλέον, πρέπει να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο έχει στηθεί ολόκληρο το σύστημα του δανεισμού. Μεγάλο μέρος της πίστωσης που δέχθηκε η Ελλάδα με κυμαινόμενο επιτόκιο 4-5% περίπου, επιστρέφεται άμεσα σε τράπεζές των ιδιών χωρών που την δάνειζουν μέσω του ΔΝΤ. Το τραπεζικό μας σύστημα όμως στηρίζεται στο fractional reserve banking: Τα κεντρικά τραπεζικά ιδρύματα πιστώνουν τις τράπεζες με κεφάλαια το οποίο μαζί με ένα μεγάλο ποσοστό των καταθέσεων οι τράπεζες το διοχετεύουν στην αγορά.

Όταν μια τράπεζα αγοράζει ομόλογα χρησιμοποιεί ένα μεγάλο ποσοστό από τα χρήματα των καταθετών της για την παροχή δανείων προς τρίτους. Χρήματα τα οποία δεν ανήκουν στην ίδια και παραμένουν στο λογαριασμό του καταθέτη. Αυτό είναι εφικτό διότι το σύστημα λειτουργεί με ψηφιακούς λογαριασμούς και πιστωτικά προιόντα με εικονική αξία. Όταν όμως αποπληρώνεται το δάνειο η τράπεζα οικειοποιείται το ποσό της αποπληρωμής του δανείου που παρείχε με τα λεφτά του καταθέτη. Έτσι δημιουργείται νέο χρήμα το οποίο η τράπεζα δεν είχε ποτέ στην κατοχή της!

Έτσι λοιπόν, μέσω του υπέρογκου δανεισμού οι πιστωτές μας καταφέρνουν:

1. να χρηματοδοτούν τις πολυεθνικές τους μέσω της ελληνικής ανάπτυξης (siemens, αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, γέφυρα Ριου Αντίριου, κατασκευή Metro κτλ.)

2. να δημιουργούν χρήμα στις αγορές τους αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα μέσω του fractional reserve banking.

3. να βάζουν χέρι στην Έλληνική οικονομία υπό το λάβαρο της απελευθέρωσης της αγοράς.

4. να αποκτούν δικαιώματα επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών του ελληνικού κράτους.

Βέβαια ας μην προτρέχουμε! Ας περιμένουμε να περάσουν οι εκλογές και να δούμε τι μας επιφυλάσσουν οι αριθμοί. Όμως οι τριγμοί που διαρρέουν μέσα από την ελληνική στατιστική υπηρεσία δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικοί...

Είναι πάντως βέβαιο ότι αν το ε΄λλειμα έχει όντως αυξηθεί, η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελεί απλώς το π΄ρωτο βήμα μιας προδιεγραμμένης ελληνικής χρεοκοπίας!

ΕΨ