Πίσω από τις "νεο-πατριωτικές" προτάσεις εκμετάλευσης του ορυκτού πλούτου

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011


Τον τελευταίο καιρό συζητείται πολύ το θέμα της εκμετάλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Κύριοι δίαυλοι αυτής της εκστρατείας αποτελούν δύο παλαίμαχοι δημοσιογράφοι, ένας εκ των οποίων πολιτεύεται με "πατριωτικό" κόμμα. Ο άλλος έχει αφιερώσει την εκπομπή του σε θέματα πατριωτικού περιεχομένου, με ολονύκτιες εκπομπές για το ζήτημα της Θράκης, τα Ιμια και το λαθρομεταναστευτικό. Και οι δύο προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Μέσα στο πλάισιο του πατριωτισμού που εγγείρει το περιεχόμενο των εκπομπών σερβίρεται και η εκμετάλευση του ορυκτού πλούτου ως μια "πατριωτική" λύση εξόδου από την κρίση. Η προπαγάνδα αυτή χτυπά την αγάπη του Έλληνα προς τις εύκολες λύσεις, υπονοώντας ότι η εκμετάλευση του ορυκτού πλούτου θα ωφελήσει το ελληνικό κράτος και συνάμα τον ίδιον!

Ουδέν ψευδότερον!

Φυσικά αυτοί οι προβάλλουν τούτη την "στρατηγική" δεν ασχολούνται με σκέλος του ζητήματος που αφορά το ποιος θα εκμεταλευτεί τον ορυκτό πλούτο διότι τότε θα αποκαλυπτόταν η πραγματική υπόσταση της καμπάνιας που δεν είναι αλλή από την προάσπιση των συμφερόντων κάποιων εθνικών υπερεργολάβων, εις βάρος Ελλήνων συμπολιτών μας, εις βάρος του ελληνικού φυσικού κάλλους και φυσικά εις βάρος του Δημοσίου.

Ποιοι έχουν λοιπόν συμφέροντα από την μεταλλευτική δραστηριότητα;

Εταιρίες όπως η Ελληνικός Χρυσός συμφερόντων Μπόμπολα και Κούτρα αλλά και μικρότερες εταιρίες που αφού χρησιμοποιήσουν τις επαφές τους με την κυβέρνηση για να αποσπάσουν την πολυπόθητη άδεια, μεταπωλούν τα δικαιώματα σε ξένες εταιρίες. Η "Ελληνικά Πετρέλαια" συμφερόντων γνωστού εφοπλιστή δραστηριοποιείται στην ερευνα και εξόρυξη υδρογοναναθράκων, η Aegean Energy του Μαθιού Ρήγα εκμεταλεύεται τα κοιτάσματα στην Καβάλα και τον Πρίνο κτλ.

Στην ουσία οι ιδιώτες εκμεταλεύονται το καθεστώς διαφθοράς και απουσίας μέριμνας για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ώστε να υφαρπάξουν την δημόσια περιουσία. Για την διαφθορά σε αυτό το επίπεδο δεν θα ακούσετε λέξη από το "ιπποπόταμο"!

Μάρτυρα της σοβαρότητας της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι μια σειρά αναρτήσεων με αναφορά στην εμπλοκή των εθνικών εργολάβων με τα σκάνδαλα των μεταλλείων έχουν εξαφανιστεί από την ιστοσελίδα του Τρωκτικού. Το σκάνδαλο αφορά την μεταβίβαση των μεταλλείων του Δημοσίου έναντι 11 εκ. όταν η αξία τους υπολογίζεται στα 408 εκ. ευρώ. με αδιαφανείς διαδικασίες, επί ΠΑΣΟΚ το 2003. Η πώληση 70 περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου έγινε πρώτα στην TVX HELLAS . Αυτά μεταβιβάστηκαν αυθημερών στην Ελληνικός Χρυσός με την ίδια τιμή αγοράς!

Προφανώς αυτός που πρόσταξε την αφαίρεση των αναρτήσεων θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα "πειστικός"!

Το μεγάλο σκάνδαλο κ.Κατσέλη το γνωρίζατε όταν είχατε ραντεβού με τον Μπόμπολα;

Χάρισαν τον χρυσό της Ελλάδος στον ... Μπόμπολα

Νέες αποκαλύψεις για την εταιρία ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. που πήρε ο Μπόμπολας


Παρόμοια δημοσιεύματα είδαν το φως της δημοσιότητας και στον Τύπο όπως την εφημερίδα το Βήμα, με την διαφορά ότι στο άρθρο της "Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας" η εφημερίδα δεν έκανε καμία αναφορά στον Άκτωρα και τον Μπόμπολα οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ".

Περισσότερες αναφορές στους παρακάτω συνδέσμους:

http://olympia.gr/2009/09/14/antigoldgreece/
http://antigoldgreece.wordpress.com/2009/08/29/xoros_souflias_koutras/
http://antigoldgreece.wordpress.com/2010/03/24/scandal/

Αυτά είναι τα συμφέροντα που επωφελούνται από το χορό των επενδύσεων στην εκμετάλευση των ορυκτών, που κάθε άλλο παρά ταυτίζονται με τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη.

Μήπως τελικά κάποιοι πάνε πράγματι να κάνουν την κρίση ευκαιρία;

ΕΨ