Η τουρκική επιχειρηματική διείσδυση στην Θράκη

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Πολλά έχουν γραφτεί τις τελευταίαες ημέρες σχετικά με την τουρκική τραπεζική δραστηριότητα στον Έβρο. Πιο συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα κάνουν αναφορά στα δάνεια χαμηλού επιτοκίου που λαμβάνουν τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της Δυτική Θράκης προς αγορά ακινητης περιουσίας. Όμως τα δημοσιεύματα αυτά δεν αναφέρουν τι ακριβώς αγοράζουν οι τουρκόφωνοι με τα χρήματα αυτά;

Αγοράζουν καλλιεργήσιμη γή. Η Θράκη είναι εξαιρετικά εύπορη παράγοντας βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, καπνά και σιτηρά. Ειδικά, τα σιτηρά της Θράκης είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως, και αποτελούν στρατηγικό στόχο των Τουρκικών επιχειρηματιών που έχουν αναπτύξει μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές ζυμαρικών παγκοσμίως με τεράστιο όγκο εξαγωγών ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ. Με τα προαναφερθέντα δάνεια, οι τουρκόφωνοι έχουν καταφέρει να εξαγοράζουν γη σε τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο στην αγορά. Η φετινή χρονία είναι κρίσιμη δεδομένων των ζημίων από τον παγετώνα και της καθυστερήσης καταβολής αποζημιώσεων που αναμένονται από την κωλυσιεργία του ΟΛΓΑ λόγω της κρίσης:

"Όπως τόνισε, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, φέτος ο ΕΛΓΑ δεν προσέλαβε συμβασιούχους γεωπόνους και παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες εκτίμησης, καθώς υπήρχαν και άλλες έκτακτες περιπτώσεις, όπως οι πλημμύρες του Έβρου, αλλά και χαλαζοπτώσεις στη Ροδόπη."
(ΠΑΣΕΓΕΣ)

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα συμπέφτουν με το φετινό ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Θράκη αυτή την εβδομάδα.

Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται σοβαρά για την δημιουργία καθετοποιημένων μονάδων παραγωγής στην Θράκη και στοχεύουν στην εξαγορά γης και υπάρχοντων προβληματικών μονάδων, αποκτώντας έτσι παραγωγή εντός της ευρωζώνης.

Κάποτε οι Έλληνες κρατούσαν το εμπόριο και την παραγωγή ολόκληρης της Τουρκίας!

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου οι ρόλοι έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται με επικίνδυνες επιπτώσεις για την εθνική κυριαρχία.

ΕΨ