Ούτε ένα ευρώ στην έρευνα δεν έχει δώσει το ΠΑΣΟΚ!

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Μέχρι στιγμής οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την στήριξη της έρευνας στην Ελλάδα έχουν παραμείνει στα λόγια. H πρόσφατη παραίτηση Μήτσου φέρνει στο προσκήνειο την απελπιστική κατάσταση την οποία έχει περιέλθει η έρευνα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με Ελλήνων ερευνητών, ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος έχει απαξιώσει ολόκληρη την ακαδημαική κοινότητα, θέτοντας σε μηδενική βάση όλη την προεργασία που είχε προηγηθεί της θητείας του, στα προγράμματα χρηματοδότησης. Ισχυριζόμενος ότι το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας είναι εξολοκλήρου διεφθαρμένο, ακύρωσε όλους τους διαγωνισμούς και κάλεσε τους ερευνητές να υποβάλλουν εκ νέου αιτήσεις υπό νέους κανόνες. Έτσι το πρόγραμμα "Θαλής" δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή και οι αιτήσεις παραμένουν στο γραφείο του υφυπουργού χωρίς κανείς να γνωρίζει το αν και το πότε θα εγκριθούν. Ο "Θαλής" είναι το μοναδικό εγχώριο δημόσιο πρόγραμμα χρηματοδότησης και επομένως οι περισσότεροι ερευνητές πρέπει τώρα να βασιστούν σε κονδύλια της Ε.Ε..

Το ΠΑΣΟΚ ξέρει να βρίσκει χρήματα για τις τράπεζες, για τα τζαμιά, για τις συναυλίες "αγάπης", τις ΜΚΟ, τις επενδύσεις στο Θριάσιο Πεδίο, και τα γερμανικά υποβρύχια. Τα ψίχουλα που έδιναν στην έρευνα όμως έχουν και αυτά σωθεί από ότι φαίνεται. Η κατάσταση οδηγεί και τους πιο ευσυνείδητους εν Ελλάδι ερευνητές να σκέφτονται σοβαρά να φύγουν στο εξωτερικό, αποτελειώνοντας και την τελευταία φιλότιμη προσπάθεια να εξυγειανθεί ο ελληνικός ακαδημαικός χώρος δεδομένου ότι η έρευνα είναι απαραίτητο στοιχείο μιας ακμάζουσας Ακαδημαικής κοινότητας !

ΕΨ