ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ!

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011


Από iskra.gr και Αμύνεσθαι πέρι πάτρης

Το νομοσχέδιο για τον τεμαχισμό της ΔΕΗ, στα πρότυπα του ΟΣΕ και της ΔΕΠΑ, θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με αυτό, το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ, δημιουργώντας μια νέα θυγατρική. Στην εταιρεία αυτή, θα ενσωματωθεί και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), ο λειτουργός και διαχειριστής του δικτύου με άλλα λόγια.

Η λειτουργία της αγοράς, θα γίνεται...
από ένα νέο ανεξάρτητο όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού το Δημόσιο, σε ποσοστό 51% και αναλογικά στο υπόλοιπο 49% οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.

Ο σχεδιαζόμενος τεμαχισμός της ΔΕΗ, είναι σίγουρο πως ανοίγει το δρόμο, για την ιδιωτικοποίηση σημαντικού τμήματος της εταιρείας. Ως γνωστόν, οποιαδήποτε δημόσια επιχείρηση διαθέτει μεταξύ άλλων και κλάδους που δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόροι. Ο τεμαχισμός, διαχωρίζει ουσιαστικά τις κερδοφόρες από τις μη κερδοφόρες δραστηριότητες, δηλαδή τα φιλέτα από τα κόκκαλα, δίνοντας τα πρώτα βορά στους ιδιώτες!

Μάλιστα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «συμπίπτει» με συγκεκριμένα γεγονότα.

Πρώτον, έρχεται μια ημέρα μετά την προσφυγή της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εναντίον της Ελλάδας, για τη «ρύθμιση Αλογοσκούφη», που απαγορεύει στους ιδιώτες να κατέχουν ποσοστό άνω του 20% σε εταιρείες στρατηγικού χαρακτήρα .

Δεύτερον, έρχεται μια εβδομάδα μετά, την ανακοίνωση από την τρόικα (της οποίας η Κομισιόν αποτελεί στυλοβάτη), των σχεδίων για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας συνολικής αξίας € 50 δις!


Μάλιστα, προ ημερών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Α. Ζερβός, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης της συμμετοχής (κατά 51%) του Δημοσίου στη ΔΕΗ, έριξε το μπαλάκι στην Κυβέρνηση, λέγοντας πως πρόκειται για «πολιτικό θέμα».

Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσει, κανένας σχεδιασμός ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Για το σκοπό αυτό, εναερίτες της ΔΕΗ, κατέλαβαν συμβολικά από χτες το βράδυ, τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη, υψώνοντας ένα τεράστιο πανό. Η ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ, κάνει λόγο για ένα «πρώτο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν την περαιτέρω μετοχοποίηση».


***


ΕΨ: Αν δεν "πέσουν κεφάλια", η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα περάσει. Η ΔΕΗ είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του κράτους και μετά τον ΟΤΕ που ξεπουλήθηκε στην γερμανική Telecom, αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο των ευρωπαίων και εγχώριων νταβατζήδων. Να είστε βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Χρόνια προσπαθούν να απελευθερώσουν την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα αλλά για να την πετύχουν πρέπει να διαλυθεί η ΔΕΗ και να ιδιωτικοποιηθούν οι απαραίτητοι πόροι της: μονάδες παραγωγής με τα σχετικά αποθέματα λιγνίτη και το δίκτυο παροχής.