Ο Άκης, ο χρυσός και οι εργολάβοι

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Διάβασα με ενδιαφέρον την πρόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου να καταθέσει αγωγή κατά της εφημερίδας REAL NEWS για όσα αναφέρει σχετικά με "ταμίες", "λαδώματα" στην υπόθεση της μίζας των 55 εκ ευρώ για την αγορά των γερμανικών υποβρυχίων Type 214.

Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να χτυπήσει ένα "πολιτικά νεκρό" πρώην στελεχος του σε μια υπόθεση που λίγες νομικές επιπτώσεις μπορεί να αποφέρει μιας και τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Η υπόθεση βέβαια γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν όταν οι Τούρκοι αμφισβητούσαν την ελληνική κυριαρχία επί των βραχονισίδων Ίμια. Λιγη φαντασία αρκεί για να διακρίνει κάποιος τον τρόπο με τον οποίο τα Ίμια ενάσσονταν στο σχέδιο της "ελληνικής πλευράς" υπό την μοιρασιά της εξουσίας μεταξύ της tirumvirate των μνηστήρων Γιώργου Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Άκη Τσοχατζόπουλου. Στην μοιρασία ο Άκης έλαβε το Υπουργείο από το οποίο προοριζόταν να περάσουν τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ιστορία του Ελληνικού κράτους. Κατά αυτόν τον τρόπο, από την "στημένη" τραγωδία των Ίμίων επωφελήθηκαν εθνικά οι Τούρκοι και προσωπικά οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι πολιτικοί συνεχίζουν την ίδια ενδοτική προδοτική συνεκμετάλευσης του Αιγαίου με τους Τούρκους. 


Αλλά θα ήταν λάθος να πιστέσψουμε ότι ο δραστήριος κ. Τσοχατζόπουλος περιορίστηκε σε υπόγειες μεθοδεύσεις μόνο κατά την θητεία του στο Υπ. Εθνικής Αμύνης.

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα είναι η πώληση των μεταλλείων Χαλκιδικής στην "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ". Το 2003 μεταβιβάστηκαν από το Δημόσιο στην καναδική εταιρία TVX HELLAS και αυθημερών στην Ελληνικός Χρυσός συμφερόντων Κούτρα και  Μπόμπολα τα μεταλλεία της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική στην εξευτελιστική τιμή των 11 εκ. ευρώ! Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν δημοσιευθεί σε οικονομικές εφημερίδες η αξία των μεταλλείων υπερβαίνει τα ... 10 δις ευρώ! Το Βήμα γράφει χαρακτηριστικά:

"Το μεγάλο στοίχημα για τον Ελληνικό Χρυσό είναι να λάβει άδεια εκμετάλλευσης για το ορυχείο της Ολυμπιάδας όπου  υπάρχουν κοιτάσματα 8 εκατ. ουγκιών χρυσού, τρέχουσας αξίας 10 δισ. ευρώ."


 Το απίστευτό είναι ότι το 2003 η αξία των μεταλλείων εκπονήθηκε μόλις στα 25 εκ. ευρώ!

Φυσικά ο Κούτρας και ο Μπόμπολας δεν ανακατεύθηκαν άμεσα στο στήσιμο της "δουλειάς". Στο ΔΣ της Ελληνικός Χρυσός αναγράφεται το όνομα του ξαδέλφου του συνεπώνυμου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημητρίου Κουρουμπλή. Πρόκειται για τον άνθρωπο που μεθόδευσε την πώληση και την αδειοδότηση των μεταλλείων.

Το ζήτημα όμως που ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο βασικός "σύνδεσμος" του Δ. Κουρουμπλή με την κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν άλλος από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος τελούσε υπουργός Ανάπτυξης την περίοδο 2001-2004!

Πιο συγκεκριμένα από το 1995 η TVX Hellas είχε προχωρήσει σε παράνομη εξόρυξη στην Στρατονίκη. Στις 6 Δεκ. του 2002 το Στ. Επικρατείας κύρηξε παράνομη την εξόρυξη και έδωσε εντολή παύσης των εργασιών, επειτα από εκστρατεία τρομοκράτησης των κατοίκων από το κράτος, όπου το ΠΑΣΟΚ εφήρμοσε τις ίδιες ακριβώς τακτικές με αυτές που εφαρμόζει σήμερα στην Κερατέα.

Στις 7 Ιανουαρίου του 2003 το Υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον Τσοχατζόπουλο δίνει μεν εντολή στην TVX να σταματήσει την εξόρυξη, αλλά στις 18 Φεβρουαρίου του 2003 παρέχεται από τον ίδιο υφυπουργό Χρήστο Πάχτα νέα έγκριση εξόρυξης! Οι κάτοικοι στρέφονται με νέα προσφυγή κατά της έγκρισης εξόρυξης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τον Δεκέμβριο του 2003 «πτωχεύει» η TVX HELLAS και μεταβιβάζεται η επιχείρηση σε «νέο σχήμα» που ονομάζεται «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» με μετόχους την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» και την «Εuropean Goldfields» της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Ρουμάνος Vasile Frank Timis που έχει καταδικαστεί για εμπόριο ηρωίνης και το όνομά του έχει συνδεθεί με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο Vasile Frank Timis ήταν προσωπικός φίλος του Δ. Κουρουμπλή ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς εμπόρους μαύρου χρυσού στην κομμουνιστική Ρουμανία υπό τον Ν. Τσαουσέσκου. Την σύμβαση υπογράφουν εκ μέρους της Κυβέρνησης οι Υφυπουργοί κ.κ. Πάχτας και Καλαφάτης και ο κ. Κούτρας εκ μέρους της εταιρείας. Στις αρχές του 2005 ήταν η σειρά της ΝΔ να εγκρίνει ξανά την εξόρυξη με υπογράφη  υφυπουργού Γ. Σαλαγκούδης. (ένα πιο αναλυτικό χρονικό εδώ)

Κρίνοντας βέβαια από το μέγεθος των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από την συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ΣΔΟΕ και εισαγγελείς θα τολμήσουν να ερευνήσουν την πιθανή εμπλοκή του Άκη και των εκάστοτε υφυπουργών με την υπόθεση. Ειδικά όταν είναι γνωστό στους κυβερνητικούς κύκλους ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δρομολογήσει την αδειοδότηση των μεταλλείων παρά τις συνεχόμενες παρατάσεις που έχει λάβει η υπόθεση από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

ΕΨ