Εκεχειρία στην Λιβύη μετά το ψήφισμα του Σ.Α. ! Άρχισε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι...

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011Εχθές πέρασε το κατευθυνόμενο ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι παρείχαν στους εαυτούς την άδεια να κινήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που τόσες εβδομάδες προετοιμάζουν εις βάρος της Λιβύης.
Το ψήφισμα δίδει το πράσινο φως για οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εκτός της κατάλληψης της χώρας.

Η αρχική καθυστέρηση με την οποία ο Λίβυος ηγέτης αντέδρασε στην ένοπλη εξέγερση συνιστά πως πιθανότητα ήταν ενήμερος του σχεδίου ανατροπής του και επιχείρησε να αποφύγει μια εσωτερική στρατιωτική σύγκρουση που θα παρείχε στους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους την πρόφαση που θα δικαιολογούσε μια στρατιωτική επέμβαση.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η σημερινή απόφαση του συνταγματάρχη Καντάφι να κυρήξει κατάπαυση του πυρός ως ένδειξη συμμόρφωσης με το ψήφισμα του Σ.Α. που θέτει ως στόχο την προστασία των "αμάχων"... με τα οπλοπολυβόλα, της ρουκέτες και τα άρματα μάχης.Από την πλευρά τους οι Γάλλοι δήλωσαν πως η έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι θέμα ωρών.

Με δεδομένη την στρατιωτική επιχείρηση η απόφαση της οποίας έχει ληφθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, η επιλογή του Καντάφι ήταν η καλύτερη δυνατή και δείχνει τακτική ετοιμότητα. Με την κύρηξη της μονομερούς εκεχειρίας ο Καντάφι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην διεθνή κοινότητα αλλά κυρίως στον Λιβυικό λαό εκθέτοντας την επιθετικότητα των αντιπάλων του.

Ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε σωστά ότι το Σ.Α. δεν έχει αρμοδιότητα σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών παρά μόνο σε διενέξεις μεταξύ κρατών.

Το πιθανότερο είναι πως όπως έχει συμβεί σε παλαιότερες περιπτώσεις, οι Αμερικανοί θα αμφισβητήσουν το αληθές των προθέσεων του Καντάφι και θα δώσουν εκ νέου εντολή για επίθεση των αντικαθεστωτικών ανταρτών ώστε να σπάσουν την εκεχειρία. Παρά ταύτα υπό τις παρούσες συνθήκες η επιλογή του Καντάφι ήταν η καλύτερη δυνατή. 

ΕΨ

1 comments:

psy 18 Μαρτίου 2011 - 7:39 μ.μ.  

Autous telika tous ksesikosan oi amerikanoi?
Opos kanane kai se mas to 73?
Alithia giati i OHE i USA kai lipes megales dinameis den kanoun ta idia kai se eles xores pou iparxi emfilios?
Eki den tous endiaferoun oi anthropoi?
Ti?
Den exei petreleo eki?
...