Αντιγράφοντας τον Κλιντον, ο Ομπάμα προετοιμάζει την "ανθρωπιστική" στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Αν υπάρχει κάτι που μας διδάσκει η Ιστορία είναι ότι οι επιτυχημένες στρατηγικές επαναλαμβάνονται. Ειδικά υπο παρόμοιες πολιτικές συνθήκες. Ο βομβαρδισμός της Σερβίας με πρόσχημα την δήθεν αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στο Κοσσυφοπέδιο οδήγησε στην απόσχιση της σερβικής επαρχίας και σήμανε την αρχή του τέλους για τον παντοδύναμο Σ. Μιλόσεβιτς.

Με τις συζητήσεις γύρω από το θέμα να φουντώνουν και τα πολεμικά αμερικανικά πλοία να καταφθάνουν στην Σούδα, τα γεγονότα στην Λιβύη έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προμηνύουν μια παρόμοια στρατιωτική επέμβαση με αυτή ενάντια στην Σερβία.

Τότε στόχος των Αμερικανών ήταν τα λατομεία της Στρέπκα που παρότι είχαν παραχωρηθεί τον όμιλο Μυτηληναίου, κατέλληξαν στα χέρια του Τζ. Σόρος, καθώς και ο έλεγχος εδάφων επί της διαδρομής Δυτικών των αγωγών πετρελαίου και υγραερίου.

Την περίοδο εκείνη, τις εχθροπραξίες είχε ξεκινήσει ο αλβανικός UCK με ένοπλες επιχειρήσεις εναντίον των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Όμως τα ΜΜΕ της Δύσης παρουσίαζαν τους Αλβανούς ως θύματα και τις Σερβικές δυνάμεις ως επιτιθόμενες.

Τέλος οι Αμερικανοί έδωσαν εντολή στους Αλβανούς να αποχωρήσουν από τις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο ώστε τα Δυτικά ΜΜΕ να αποφανθούν ότι οι Σέρβοι επιχειρούσαν εθνοκάθαρση εις βάρος των Αλβανών, όταν στην πραγματικότητα η εθνοκάθαρση διαπράτονταν από τους ίδιους τους
Αλβανούς εις βάρος των Σέρβων κατοίκων της επαρχίας.

Παρομοίως στην Λιβύη ο στόχος των Αμερικανών και των Ευρωπάιων συμμάχων τους είναι δίχως αμφιβολία ο έλεγχος των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας που μέχρι σήμερα ελέγχονται απόλυτα από τις κρατικές εταιρείες.

Όπως και στην περίπτωση των Αλβανών, οι Λίβυη ένοπλοι εξεγερμένοι που δρουν βάσει οργανωμένου σχεδίου κατάλληψης της χώρας υπό το λάβαρο της μαριονέτας των Βρετανών, βασιλέα Idris as-Senussi, βαπτίζονται από τα δυτικά ΜΜΕ ως ειρηνικοί διαδηλωτές  που διεκδικούν την "δημοκρατία" και την "ελευθερία". H Βεγγάζη ήταν το σύμβολο της εξουσίας του βασιλέα που ανέτρεψε με πραξικόπημα  το 1969 ο Καντάφι.

Στην Σούδα κατέφθασαν τις τελεταίες ημέρες δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, 3 μεταγωγικά, και 2000 πεζοναύτες. Αναμένοντας ότι ο Καντάφι λογικά θα αντιδράσει με στρατιωτικές επιχειρήσεις και λογικά θα επανακτήσει εύκολα τον έλεγχο της χώρας, οι Αμερικανοί μοιάζουν να έχουν προσχεδιάσει μια επιχείρηση που θα δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ, παρά το έντονο αντιπολεμικό κλίμα που οδήγησε στην εκλογή του φαινομενικά ήπιου Μπ. Ομπάμα. Οι γεωπολιτικοί σχεδιαστές πίσω από τον Ομπάμα έχουν επιλλέξει λοιπόν το ίδιο πετυχημένο επεκτατικό σενάριο που εφήρμοσε με επιτυχία ο "μετριπαθής" Μπιλ Κλίντον.

Περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση στο άρθρο του Defence.net

ΕΨ