Και ΔΝΤ και αναδιάρθρωση!

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που προμηνυουν μια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους! Μετά τα δημοσιεύματα του BBC και της εφημερίδας World St. Journal, την σκυτάλη πήραν τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και κάποιοι ... πολιτικοί.

Προ της υπογραφής του μνημονίου, αρκετοί ήταν οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί που φέρονταν κατά του μνημονίου με τον ισχυρισμό ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη για την Ελλάδα. Πόσω μάλλον με το επιτόκιο δανεισμού στο 5% και τα μέτρα αποπληθωρισμού της τρόικας που θα βύθιζαν την οικονομία και της κρατικές εισπράξεις.

Μόλις ένα χρόνο μετά, οι εξελίξεις δικαιώνουν της φωνές αυτές!

Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν και τον ύποπτο ρόλο κάποιων που στήριξαν το μνημόνιο ως μια διέξοδο που θα απέτρεπε την χρεοκοπία, την στιγμή που γνώριζαν ότι η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη. Σήμερα, ακόμη και αυτοί αρχίζουν σιγά σιγά να σερβίρουν επικοινωνιακά το αναπόφευκτο! Αφού βέβαια πρώτα υποθήκευσαν την εθνική περιουσία από άκρη σε άκρη της Ελληνικής επικράτειας και υποχρέωσαν την Ελλάδα να προσδεθεί στο οικονομικό άρμα των διαθνών τραπεζιτών της Δύσης στερώντας της την δυνατότητα να συνάψει οποιαδήποτε οικονομική συμφωνία με τρίτη χώρα δίχως την έγκριση της τρόικας.

Οι ίδιοι θα έρθουν σήμερα να προβάλουν ως δικαιολογία την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, λες και η αποτυχία αυτή δεν ήταν δεδομένη; Θαρρείς και υπήρχε περίπτωση ανατροπής της καταστάσεως στον 1 χρόνο παράτασης που προσέφερε το πακέτο στήριξης της τρόικας. 
Όλως τυχαία η μεταστροφή προς την αναδιάρθρωση συμπίπτει με την συνάντηση του Σόρος με τον Παπανδρέου, και ακολουθεί τις δηλώσεις του Ούγκρου μεγαλοεπενδυτή που προμηνύουν την ενεργοποίηση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Διάφορα δημοσιεύματα αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Σόρος καλοβλέπει την ακίνητη δημόσια περιουσία που πρόκειται να διατεθεί στο πλαίσου του πακετου των 50 δις ευρώ. Από την άλλη, ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ υποδύονται τους χαζούς και προβληματίζονται για τον ντόρο που ξέσπασε από την περασμένη εβδομάσα γύρω από την αναδιάρθρωση. Θαρρείς και δεν έχουμε μάθει πως λειτουργεί το παιχνίδι με τα ΜΜΕ. Βεβαίως κύριοι, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι πάντα η τελευταία που μαθαίνει τα σχέδια που η ίδια έχει καταστρώσει! Σαν τον μεθυσμένο που δεν θυμάται τα καμώματα της χθεσινής βραδιάς!

Από τα λεγόμενα του Άδωνι Γεωργιάδη συμπεραίνουμε ότι το κούρεμα μάλλον θα εφαρμοστεί πρώτα στις οφειλές ομολόγων προς τους εγχώριους πιστωτές - τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Βέβαια η ελληνική τραπεζική φούσκα ήταν τόσο μεγάλη που τα κέρδη της περασμένης 15ετίας επιτρέπουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μπορεί να δεχθεί ένα κούρεμα της τάξεως του 25% και να μην καταρρεύσει. Η τακτική αυτή έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται από τις ελληνικές τράπεζες στα δάνεια ιδιωτών ώστε να αποφευχθεί μια μαζική κατάρρευση.

Επιπλέον αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις τραπεζών όπως επιθυμεί και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ο οποίος έχει δηλώσει αινιγματικά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συγχωνευθούν σε τρεις! Πως θα βοηθήσει άραγε τον Έλληνα καταναλωτή η συγκέντρωση του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος σε λιγοστούς κολοσσούς;

Ετοιμαστείτε λοιπόν να υποδεχθείτε τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια που θα χρυσώσουν το χάπι της συντεταγμένης αναδιάρθρωσης. Θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι η επιλογή αυτή ήταν αδύνατη πριν την προσφυγή στο ΔΝΤ! Μόνο που τίποτα δεν έχει αλλάξει ένα χρόνο αργότερα με τα spread στις 900 μονάδες και το έλλειμα στο 10%! Μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση ήταν εφικτή και δίχως το μηνμόνιο. Θα είχε τις ίδιες καταστροφικές για την οικονομία συνέπειες δίχως όμως να έχουμε απωλέσει γη, ύδωρ και εθνική αξιοπρέπεια. Διότι άλλο είναι να αποφασίζει εθελούσια την λήψη σκληρών μέτρων ένα κυρίαρχο κράτος, και άλλο να τα επιβάλλουν κατ εντολή ξένες δυνάμεις σε μια κυβέρνηση μαριονέτα!

Οι περισσότεροι Έλληνες μπορεί να είναι "βόδια" κατά τον αθυρόστομο τηλεπολιτικό αλλά κάποιοι από εμάς έχουμε ξυπνήσει προ πολλού.

ΕΨ