Νέο ΟΧΙ του λαού της Ισλανδίας στην αποπληρωμή του χρέους!

Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

Με 58% κατά έναντι 42% υπέρ, ο λαός της Ισλανδίας καταψήφισε την αποπληρωμή των 4 δις ευρώ προς την Βρετανία και την Ολλανδία!

Το σχέδιο πληρωμής είχε στηρίξει η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Ισλανδίας. Ο Πρόεδρος της χώρας όμως αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση και έτσι τέθηκε σε δημοψήφισμα.

Πρόκειται για το δεύτερο δημοψήφισμα μετά την προηγούμενη καταψήφιση ενός ακόμη πιο αυστηρού προγράμματος αποπληρωμής το 2010.

Η αρχική σύμβαση υποχρέωνε την Ισλανδία να πληρώσει το δάνειο με 5,5% επιτόκιο εντός της περιόδου 2016-2024. Με βάση την νέα απορριφθείσα πρόταση ο χρόνος πληρωμής επιμηκύνεται στα 30 χρόνια με 3,3% επιτόκιο.

Η Ισλανδία είχε λάβει το δάνειο μετά από την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος ώστε να εγγυηθεί τις καταθέσεις 400.000 πολιτών. Αγγλικές και Ολλανδικές τράπεζες έπευσαν να εκμεταλευτούν την κατάρρευση του Ισλανδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε ένα δάνειο που θα τους απέφερε κέρδη που θα υπέρεβαιναν τα 2 δις.

Παρά την εκστρατεία της "σοσιαλιστικής" κυβέρνησης της Johanna Sigurdardottir και το καρότο της ένταξης στην Ευρωπαική Ένωση, πρώτος ο Πρόεδρος της χώρας και έπειτα ο Ισλανδικός λαός είπαν όχι στους τοκογλύφους.

...η Ελλάδα τι κάνει;;;

Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει;
Δημοψηφίσματα κάνει;

ΕΨ