Δημοσκοπήσεις, γαρνιτούρα και σερβίρισμα στην υπηρεσία των ιδιωτικοποιήσεων

Κυριακή, 1 Μαΐου 2011


Έπειτα από εβοδμάδες προπαγάνδας των "ειδικών" μέσα από τα διαπλεκώμενα ΜΜΕ, έρχονται και οι κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις. Έτσι στο πρωτοσέλιδο της Καθημερινής φιγουράρει ο τίτλος:


"Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων το 74% των Ελλήνων"

"Θεαματική αλλαγή στάσης της κοινής γνώμης – Το 58% των ερωτηθέντων τάσσεται πλέον κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο"

Πριν μπούμε στο ζουμί θα πρέπει να επισημάνουμε δύο σημαντικούς παράγοντες. Πρώτον, όπως όλοι γνωρίζουν υπάρχει τεράστια διάσταση απόψεων επί του θέματος αναλόγα με τις οικονομικές διαβαθμίσεις. Τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησεις μπορούν να ελεγχούν πολύ εύκολα με βάση την γεγωγραφική κατανομή των ερωτηθέντων. Δεύτερον, η δημοσκόπηση επέρχεται σε μια περίοδο που έχουν ήδη εφαρμοστεί η προπαγάνδα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων μέσα από συλλήβδην τα ΜΜΕ. Γιατί άραγε δεν ενεργείται μια δημοσκόπηση σε αυτό που θα ονομάζαμε "νεκρό χρόνο";

Ας εξετάσουμε τώρα αυτά που μας λέει λοιπόν η Καθημερινή με τα στοιχεία της Public Issue.


Πάνω από επτά στους δέκα Ελληνες (74%) θεωρούν ότι πλέον οι ιδιωτικοποιήσεις είναι «σίγουρα» ή «μάλλον» αναγκαίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Κ» και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.


"41% των ερωτηθέντων απάντησε στη σχετική ερώτηση ότι «σίγουρα» είναι αναγκαίες"

Το κόλπο που εφαρμόζουν οι δημοσκόποι είναι απλό. Συγκαταλλέγουν μαζί τους "σίγουρους" με τους "μάλλον". Η ερωτηθέντες του "μάλλον" είναι αυτοί που δεν έχουν άποψη για το θέμα. Έτσι βγαίνει το συντριπτικό νούμερο των 74% που επιρρεάζει την κοινή γνώμη και δίνει άρωμα δημοκρατικότητας στα μέτρα που φέρνει το ΠΑΣΟΚ.

"...ο ιδιωτικός τομέας, τον οποίο αξιολογεί θετικά το 58% των ερωτηθέντων έναντι 18% που έχουν αρνητική άποψη. Αντίστροφη είναι η εικόνα για τον δημόσιο τομέα με το 59% των πολιτών να τον αξιολογεί αρνητικά και μόλις το 17% θετικά." 

Εδώ δεν γνωρίζουμε ποιοι συμψηφισμοί έχουν γίνει μιας και οι έρευνα δεν έχει δημοσιευθεί από την Public Issue.

Από την εποχή του Μητσοτάκη και του Σιμήτη προβάλλονται τα πλεονεκτήματα του ιδιωτικού τομέα υπέρ το δημοσίου. η εικόνα αυτή όμως είναι παντελώς πλασματική και εξαρτάται από τον χώρο δραστηριότητας. Έτσι ουδείς προβάλει τα πετυχημένα παραδειγματα δημόσιων επιχειρήσεων όπως της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Ουδείς προβάλλει συγκριτικά τον αριθμό των ιδιωτικών επιχειρήσεων που βουλιάζουν κάθε χρόνο και χρεωκοπούν. Πόλλες από αυτές χρωστούν δισσεκατομύρια προς στο κράτος.

Ακόμη, τις περιπτώσεις δημόσιων επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα τα Ναυπηγεία, που ιδιωτικοποιήθηκαν δίχως να βελτιωθούν οι αποδόσεις τους. Τέλος ουδείς αναφέρει των αριθμό των πράξεων ιδιωτικοποιήσεων που σχετίζονται με τεράστια σκάνδαλα, όπως η περίπτωση των μεταλλείων Χαλκιδικής, ή το γεγονός ότι η ΝΔ κατ ουσίαν χάρισε την Ολυμπιακή στην Aegean χρεώνοτας τα έξοδα των υπέρογκων αποζημειώσεων των εργαζόμενων της εταιρίας στο κράτος !

Επιπλέον, ουδείς τολμά να αναφέρει πόσες από αυτές τις πετυχημένες ιδιωτικές επιχειρήσεις επιβιώνουν και θησαυρίζουν μέσω των δημόσιων έργων και των κρατικών επιχορηγήσεων! Που θα βρίσκονταν άραγε οι οικογένειες του Αλαφούζου, του Μπόμπολα, του Κόκκαλη και τόσων άλλων, δίχως το κράτος; Σε αυτή την συμβιωτική σχέση, ουσιαστικά ζει και βασιλεύει η διαφθορά που μας έστειλε στο ΔΝΤ.

Τέλος, όλοι κάνουν λόγο για το μέγα πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά ουδείς αναφέρει το γεγονός ότι πρόκειται για μάστιγα του ... ιδιωτικού τομέα!

Είναι να αναρωτιέται κανείς, πως συμπλέουν όλα αυτά με την εικόνα που παρουσιάζει το Βαρόμετρο της Public Issue για τον Απριλίο του 2011, όπου το 88% των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αλήθεια, οι διωτικοποιήσεις δεν αποτελούν άραγε τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της πολιτικής; 

Το εγχείρημα δένει με την χρήση των όρων κλειδιά όπως "θεαματική", και "σαφή στροφή". Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω απόσπασμα.

"Ακόμα και στην περίπτωση της ΔΕΗ, όπου το 48% εμφανίζεται αρνητικό στην προοπτική ιδιωτικοποίησης, καταγράφεται σαφή στροφή της κοινωνίας υπέρ της αποκρατικοποίησης της εταιρείας καθώς το 47% συμφωνεί από 40% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2008."


Αν η μετάβαση από το 40% στο 47% θεωρείται... "σαφή στροφή" της κοινή γνώμης, τότε μαλλον θα πρέπει να αρχίσουν τα υπερεντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας εκεί στην Καθημερινή.

Όταν όμως θες να πουλήσεις κάτι στον ανυποψίαστο αναγνώστη, βγάζεις και από την μύγκα ξύγκι!


ΕΨ

1 comments:

Ανώνυμος 7 Μαΐου 2011 - 6:04 μ.μ.  

WOW, really nice post

Go check out my blog about Hong Kong restaurants--> http://martinfoodc.blogspot.com/