Αποστολή αυτoκτονίας: Ξεπουλά τα ασημικά και κρατά τις μαύρες τρύπες!

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011


Στην αρχή το παραμύθι πήγαινε κάπως έτσι: Οι αποκρατικοποιήσεις μας έλεγαν θα ωφελήσουν τα δημοσιονομικά τις χώρας διότι θα απαλλάξουν το κράτος από τις ζημειογόνες ΔΕΚΟ και μέσω του ιδιωτικού μανατζμεντ θα οδηγήσουν τις ΔΕΚΟ αυτές στην εξυγείανση και την κερδοφορία.

Όμορφο παραμύθι μεν, αλλά δεν παύει να είναι παραμύθι για μικρά παιδιά! Στον πραγματικό κόσμο τα πράγματα έχουν αλλιώς. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της Ολυμπιακής. Ο εθνικός αερομεταφορέας δωρήθηκε στην ιδιωτική ανταγωνιστική Aegean της οποίας ο μανατζερ έκανε μεταγραφή στην Ολυμπιακή! Το κράτος πλήρωσε μυθικά ποσά αποζημιώσεων και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στους εργαζομένους και μέγα κερδισμένο παρολίγο να βγεί το δίδυμο Βασιλάκη/Βγενόπουλου. Εντέλει η επιτροπή ανταγωνισμού της ... Ε.Ε.(!) δεν ενέκρινε τα σχέδια των δύο μονομάχων γα συγχωνευση των δύ εταιριών, αλλά στη Ελλάδα αυτό δεν θα εμποδίσει το στήσιμο  μιας "άτυπης συνεργασία".  Δύο χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση το μέλλον της Ολυμπιακής βρίσκεται στον "αέρα". Την ίδια κατάλληξη θα έχουν και οι υπόλοιπες προβληματικές ΔΕΚΟ αν ποτέ ιδιωτικοποιηθούν διότι σίγουρα θα καταλλήξουν στα  νύχια των αρπακτικών.

Η άλλη περίπτωση, αυτή του ΟΤΕ, καταρρίπτει πλήρως τον μύθο της εξυγειάνσεως μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Το 2007 ο κρατικός όμιλος του ΟΤΕ είχε κέρδη ύψους €662,6 εκ.! Το 2010 υπό την γερμανική διοίκηση της Telecom ο ΟΤΕ σημείωσε ζημείες..... €139 εκ.!!!  Ναι καλά διαβάσατε... ΖΗΜΕΙΕΣ! Μέσα σε 3 χρόνια οι Γερμανοί κατάφεραν και αυτό.

"Αν ποτέ" διότι η λίστα των άμεσων ιδιωτικοποιήσεων παράλληλα με τους διατυπωμένους στόχους της κυβερνήσεως μιλούν από μόνα τους:

"Οι άμεσες αποκρατικοποιήσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων με στόχο την άμεση προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε σχέση με τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία:

Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (OTE): Άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (put option) για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και εξέταση της πώλησης επιπλέον 6%.

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή και περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (TT): Πώληση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ καθώς και εξέταση πώλησης επιπλέον 10% κατοχής των Ελληνικών Ταχυδρομείων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και εισόδου στρατηγικού επενδυτή

Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή

Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Λιμένες Αττικής: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και Κύριοι Περιφερειακοί Λιμένες: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων και είσοδος στρατηγικών επενδυτών

Οι σχετικές προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι αναρτημένες στο δικτυακό τόπο www.minfin.gr."

Είναι προφανές ότι ουδεμία προβληματική ΔΕΚΟ ιδιωτικοποιείται! Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποιεί τις επικερδείς και πλούσεις σε περιουσιακά στοιχεία, επιχειρήσεις.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές λοιπόν δεν έχουν στόχο να μειώσουν τα κρατικά έξοδα αλλά να ξεπουλήσουν τα "ασημικά" ώστε να συγκεντρωθεί άμεσα το απαιτούμενο ρευστό! Δεν πρόκειται λοιπόν για μέτρα εξυγείανσης που θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε εξισορρόπηση των δημοσιονομικών, αλλά για σπασμωδικές κινήσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα, μέσω της μείωσης του ποσοστού της κρατικής συμμετοχής στις επικερδείς ΔΕΚΟ. 

Σε πρώτη φάση η μείωση αυτή βέβαια δεν θα ήταν ανάλογη του ποσοστού ιδιωτικοποιήσεως αν τα ποσοστά αυτά διατειθονταν στην αγορά μόνο μέσω του χρηματηστηρίου. Είναι γνωστό ότι τα μερίσματα στων ιδιωτικών μετοχών είναι δυσανάλογα ως προς τα πραγματικά κέρδη των εταιριών αυτών και αντιστοιχούν σε πολύ μικρότερο ποσοστό επί των κερδών. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να παρατηρήσει ότι σε όλες τις περιπτώσεις πλην του ΟΤΕ, η κυβέρνηση δεν παραχωρεί απλώς μετοχές στο Χρηματηστήριο αλλά αναζητεί στρατηγικούς επενδυτές! Ο ΟΤΕ φυσικά έχει ήδη ξεπουληθεί στους Γερμανούς. Σε αυτή την περίπτωση η απώλεια κρατικών κερδών θα είναι σημαντική. Τέλος, ας μην ξεχνούμε ότι σε βάθος χρόνου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παραχώρηση ακόμη μεγαλύτερων ποσοστών επιφλεροντας την πλήρη ιδιωτικοποίηση των εταιριών αυτών.

Που μας οδηγεί αυτή η στρατηγική; Μα φυσικά στην ολοκληρωτική καταστροφή και την υποδούλωση της χώρας στους ξένους πιστωτές, αφού η "στρατηγική" αυτοκτονίας αφαιρεί από το κράτος έσοδα και του αφήνει μόνο ζημείες!

Εξεπλάγην κανείς; Αμφιβάλλω.

Εκπληξη θα προκαλούσε μια αλλαγή ρότας της κυβέρνησης Παπανδρέου η οποία από την πρώτη κιόλας ημέρα μεθόδευσε την υποδούλωση της χώρας και το ξεπούλημα στους εγχώριους και μη νταβατζήδες ιδιώτες.

Από το ξεπούλημα του αιώνα (€22-50 δις) θα φάνε καλά και οι πράσινοι αρουραίοι... με συγχωρείτε, οι ... "σύμβουλοι" ήθελα να πω.

(Αλλά ποιος έχει χρόνο να ασχοληθεί με όλα αυτά όταν έπεται νέο κύμα φοροκαταιγίδας και περικοπών σε επιδόματα και συντάξεις;)

ΕΨ