Έρχεται η ώρα του Σαμαρά;

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Οι καθοδηγούμενες δημοσκοπήσεις μίλησαν και πάλι. Μετά από 3 χρόνια στην πολιτική "αφάνεια" η ΝΔ εμφανίζεται και πάλι πρώτη στις προτιμίσεις των ψηφοφόρων.

Αμέσως μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά είχα κάνει μια πρόβλεψη: Ότι όταν το ΠΑΣΟΚ θα έχει "κάψει" το προτελευταίο του "χαρτί", οι μιντιοκράτες θα στραφούν στον νέο σωτήρα, ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια επιμένει υπομονετικά και σαν "καλό παιδί" την σειρά του.

To παρελθόν μας έχει διδάξει ότι κάθε μεταστροφή των δημοσκοπήσεων συνοδεύεται από μια εμφανή αφορμή. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ και ο εκλογικός του "θρίαμβος" χρεώθηκε από τα ΜΜΕ και τις εταιρίες δημοσκπήσεων στην μίνι εξέγερση του Δεκέμβρη. Ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων στην περίπτωση αυτή έχει αναλυθεί σε σχετικό βίντεο.

Πιθανώς να είναι νωρίς ακόμα για να μπορέσει κάποιος να προβεί σε αφαλείς προβλέψεις αλλά η ενδεχόμενη πτώση του ΠΑΣΟΚ και η πιθανή επάνοδος της ΝΔ ίσως τελικά χρεωθεί στο κίνημα των "αγανακτισμένων".

Η ΝΔ υπό τον Σαμαρά διατηρεί μια εθιμοτυπική "αντιμνημονιακή" στάση. Στην πράξη όμως έχει υπερψηφίσει όλα σχεδόν τα μνημονιακά μέτρα. Ειδικά αυτά που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς, δηλαδή την παράδοση της ελληνικής οικονομίας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Είναι αμφίβολο το κατα πόσο μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα τηρήσει ουσιαστική "αντιμνημονιακή" στάση, αν τελικά ο Αντώνης Σαμαράς μιμηθεί το παράδειγμα του παλαιού του συγκάτοικου που εξελέγει με σύνθημα το "λεφτά υπάρχουν"...

Ως προς αυτό συνηγορούν και οι πρόσφατες μαρτυρίες Γαλλων πολιτικών που φέρουν τον πρόεδρο της αντιπολιτεύσεως να αποδίδει την εξαγγελία περί μειώσης των φόρων σε προεκλογική τακτική. 

To καίριο ερώτημα είναι βέβαια το πως είναι δυνατόν 58% να ψηφίζει ακόμη τους ΠΑΣΟΚ&ΝΔ Α.Ε.; Ακόμη και με την αποχή να αγγίζει το 40%!
 
ΕΨ