Κινεζική εισβολή στον τομέα της Ενέργειας

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011


Τις "ευκαιρίες" που δημιουργούνται μέσα από την στρατηγική του μνημονίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έρχονται να εκμεταλευτούν οι ξένοι επενδυτές με πρωτεργάτες τους Κινέζους.

Στα έργα ΑΠΕ η Κινεζική Pekin Bank έχει δημιουργήσει fund με στόχο να χτυπήσει την κατασκευή της φωτοβολταικού πάρκου 200 MW στην Β. Ελλάδα. Η ΔΕΗ έχει ήδη υπογράψει στρατηγική συμφωνία με την κινεζική Sinovel Wind Energy για την κατασκευή εφάμιλου αιουλικού πάρκου. Επιπλέον η People's Bank of China δημιουργεί fund για να εξαγοράσει μεγάλο ποσοστό του πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως η αναμενόμενη διείσδυση εξ ανατολάς, συμβαδίζει με την πολτική που χαράζει η Τρόικα με δεδομένο ότι ελέγχεται πλήρως από τα δυτικά τραπεζικά κέντρα αποφάσεων; Ως γνωστόν η Κίνα διατηρεί τεράστια συμφέροντα στις αφρικανικές χώρες που πλήττονται από τις υποκινούμενες κοινωνικές αναταραχές. Παρά ταύτα δεν έχει προβάλλει αντιδράσεις ενάντια στην στρατηγική που σίγουρα αποσταθεροποιεί τις χώρες επιρροής.

Είναι πιθανό ότι υπό αυτές τις συνθήκες, μια πιθανή εδραίωση της Κινεζικής παρουσίας στην Ελληνική οικονομία προσφέρεται από την Δύση ως αντάλλαγμα για την πιθανή απώλεια Κινεζικών επενδύσεων σε αφρικανικές χώρες που τείνουν να αποτελέσουν την βασική εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη στο κοντινό μέλλον η οποία θα την αποδεσμεύει από την Ρωσία.

Όσο για τις επιπτώσεις μια τέτοιας κίνησης στην ελληνική αγορά ενέργειας, πέραν της απώλειας ελέγχου της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, το κινεζικό μοντέλο επιβάλλει την επάνδρωση των επιχειρήσεων με εισαγώμενο φθηνό εργατικό δυναμικό από την Κίνα. Επιπλέον μέσω του ελέγχου στρατηγικών επενδύσεων η Κίνα αποκτά γεωπολιτικό ρόλο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

ΕΨ