To παιχνίδι με τις υπογραφές

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή με 5 υπογραφές απαιτεί το Eurogroup για την 6η δόση
Tου Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου. 

Πηγή

Στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει έντοκα ομόλογα που αντιστοιχούν σε 15,5 δις ευρώ. Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν τα 8 δις της 6ης δόσης, αλλά και επιπλέον 7,5 δις που δεν θα είναι  εύκολο να βρεθούν! (Παρότι τα δις ρέουν σαν νερό για να στηριχθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που μόνο τον Σεπτέμβριο άντλησαν 26,7 δις από τονμηχανισμό ELA).

Το σκεπτικό πίσω από τις υπογραφές είναι να διασφαλιστεί η δέσμευση για την λήψη των μέτρων που θα αποφερουν τα επιπλεόν απαιτούμενα 7,5 δις. Με αυτότ ο τρόπο οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν την επιλλογή του εγγρίνω την δανειακή σύμβαση αλλά όχι τα μέτρα. 

Δύο είναι λοιπον τα σενάρια που παίζονται αυτή την στιγμή.

Ή ο Σαμαράς θα υπογράψει την δεσμευτική επιστολή προς το Eurogroup δικαιολογώντας την τελική μεταναστροφή του υπό την πίεση της πτώχευσης, ή δεν θα υπογράψει, θα πτωχεύσουμε και η πτώχευση θα χρεωθεί στην άρνηση του Σαμαρά.

και ο εκβιασμός καλά κρατεί...

ΕΨ

YΓ. Υπάρχει και ένα ακόμη σενάριο. Να υπαναχωρήσουν δήθεν οι ευρωπαίοι στην απαίτηση για υπογραφές και να βγει ο Σαμαράς "ήρωας" της υπόθεσης. Κάτι που θα τον βοηθήσει στον μελλοντικό ρόλο που θα τον καλέσουν να παίξει.

Read more...

Ο άρχων τραπεζίτης...;

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Μέχρι σήμερα μας κυβερνούσαν οι τραπεζίτες από το παρασκήνιο.
Από αύριο θα μας κυβερνούν άμεσα και στα φανερά.

Μέχρι εχθές διηγούνταν παραμύθια περι δημοψηφισμάτων και άμεσων εντολών από τον λαό

Από αύριο ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι πρόσωπο μη εκλεγμένο από τον λαό, προιόν αδιαφανών διαδικασιών και αποφάσεων που πάρθηκαν κεκλεισμένων των θυρών.

Τουλάχιστον τώρα πια ουδείς τρέφει αυταπάτες για το ποιοι κάνουν κουμάντο σε καιρούς "Δημοκρατίας".

ΕΨ

Read more...

Η "παγίδα" της κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011


Συνεχίζονται οι διεργασίες για την εύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητος καθότι με κοινή τους δήλωση ο επίτροπος Μπαρόζο και ο Ρομπαί δήλωσαν ότι:  

"Λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική εγχώρια πολιτική και κοινωνική κατάσταση, η εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να δοθεί η ελπίδα [...η έκτη δόση] για ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό λαό" Πηγή


Ο Παπανδρέου μόλις έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από 153 βουλευτές, αρκετούς για να κυβερνήσει για ακόμη λίγους μήνες. Και αν τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αισθητά όπως υποστήριξε από το βήμα της βουλής, αν φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα που θα διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία (!), μειωμένο χρέος, νέα οικονομική ενίσχυση, ποιος ο λόγος που οι 153 + δεν είναι αρκετοί για να συνεχίσει την θητεία του;

Γιατί εμμένουν όλοι σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας; 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η διαταγή της Γερμανίδας "kaiser" για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που αποτελεί όρο για την αποδέσμευση της περίφημης 6ης ψωροδόσης;  Μια απαίτηση που αποτελεί ανοικτή και άμεση εξωτερική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Διότι πολύ απλά ο Παπανδρέου παραμύθιασε για ακόμη μια φορά τον λαουτζίκο. Διότι το άμεσο μέλλον της Ελλάδος είναι δυσοίωνο. Το δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2012 που εξήγγειλε ο υπουργός οικονομίας δεν θα προέλθει ούτε από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ούτε από την μείωση των λειτουργικών δαπανών, ούτε φυσικά από την ... "πράσινη" ανάπτυξη.

Θα προέλθει από νέο γύρο έκτακτων εισπρακτικών μέτρων, νέες πειρκοπές μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα των επικερδών δημοσίων επιχειρήσεων, της εθνικής περιουσίας, ελληνικής γης, ... ηλίου και άερα.

Οι εγχώριοι και ευρωπαίοι ηγεμόνες γνωρίζουν καλά ότι οι 153 δεν θα αντέξουν να φέρουν εις πέρας το έργο που τους έχει ανατεθεί. Έτσι θεοί και δαίμονες έχουν βαλθεί να συντάξουν το νέο ενισχυμένο σχήμα δοσίλογων.

ΕΨ

Read more...

Η Ιταλία υπό της ερπίστριες της ευρωπαικής "ολοκλήρωσης"

Μετά την Ελλάδα, η Ιταλία παραδίδει και αυτή την επικυριαρχία της στην Ευρωπαική Ένωση, δηλαδή στον ΓαλλοΓερμανικό άξονα. Η λογική επιλογή ενός κυρίαρχου κράτους θα ήταν να αποδεχθεί μια οικονομική ενίσχυση δίχως την εποπτεία. Υπό την πίεση των καταστάσεων πραξικοπηματικού χαρακτήρα ο πρωθυπουργός της γειτόνου χώρας αποφάσισε ακριβώς το αντίθετο...

"Την εποπτεία του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά όχι οικονομική ενίσχυση, δέχθηκε ο πανταχόθεν βαλλόμενος Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Την ίδια ώρα, ασφυκτικές είναι οι πιέσεις να παραιτηθεί καθώς δύο δικοί του βουλευτές αυτομόλησαν στο κεντρώο κόμμα UDC και οι μέρες της κυβέρνησής του μοιάζουν μετρημένες, δημιουργώντας την εντύπωση του τέλους εποχής και στην Ιταλία.
"
Πηγή

Με άλλα λόγια, η Ιταλία αποδέχεται την επιβολή των σκληρών μέτρων και δραιστικών μεταρρυθμίσεων, δίχως όμως να χρειάζεται... οικονομική ενίσχυση. Η μηχανισμός "στήριξης" αποτελεί για την Ιταλία το άρμα της επιβολής μεταρρυθμίσεων δίχως τις οικονομικής φύσεως κορδέλες που στολίζουν τα πάντζερ που ισοπεδώνουν την Ελλάδα.

ΕΨ

Read more...

H μπλόφα του Δημοψηφίσματος

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011


Όποιος πιστεύει ότι πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα που θα καθορίσει την μελλοντική οικονομική πορεία όχι μόνο της χώρας αλλά και την διάσωση του ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος και της ευρωζώνης πλανάται οικτρά. Διότι δίχως αμφιβολία το τραπεζικό σύστημα δέχθηκε το μικρό ψαλίδισμα του ελληνικού χρέους, διότι γνωρίζει ότι στην πλάτη αυτού του χρέους θα παραλάβει πολλαπλάσια πακέτα διάσωσης. Επιπλόν ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα αποτελέσει παράδειγμα προς τις υπόλοιπες χώρες τις όχι και τόσο δημοκρατικής ευρωζώνης.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η πρόταση αυτή σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στην προδιεγραμμένη πολτική πορεία της χώρας. Τον Σεπτέβριο του 2009 ο Κ. Καραμανλής διέπραξε την πολιτική του αυτοκτονία οδηγώντας την χώρα σε άσκοπες ως προς τα προσχήματα εκλογές. Το πιο πιθανό είναι ότι η πρόταση για την διεξαγωγή Δημοψήφισματος απότελεί την σκυτάλη του Γιώργου Παπανδρέου προς τον διάδοχό του, είτε μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, είτε μέσω του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ο οποίος με πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται διακινδυνεύσει την ευρωπαική προοπτική της χώρας... Με άλλα λόγια, προτίθεται να συνεχίσει την πολιτική που εφαρμόζει ο προκάτοχος του.

Επιπλέον όλοι οι γνωρίζουν ότι η πρόταση για Δημοψήφισμα συμβολίζει το ΌΧΙ προς την μνημονιακή πολιτική. Όταν σύσσωμος ο πολιτικός και μιντιακός κόσμος, οι παγκόσμιες αγορές και οι οικονομολόγοι σπεύδουν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες πολίτες για ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, είναι προφανές ότι η αποφυγή του δημοψηφίσματος μέσω μιας ενδεχόμενης ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου θα παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ ως μια θετική τροπή που θα καθησυχάσει την κοινή γνώμη.

Ουσιαστικά, ο ελληνικός λαός θα έχει πει ΝΑΙ στην μνημονιακή πολιτική μέσω ενός ΟΧΙ στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Μόνο που το ΟΧΙ αυτό θα το έχουν πει όλοι οι υπόλοιποι πλην του ελληνικού λαού. To ψυχολογικό αυτό "μούδιασμα" της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού θα επιτρέψει στον διάδοχο του Γ. Παπανδρέου να συνεχίσει ανενόχλητος την μνημονιακή πολιτική για ακόμη 2 χρόνια. Τέλος, το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα ενισχύσει την κομματική πειθαρχία η οποία αποτελεί απαραίτητο συστατικό της "ομαλής" αντιδημοκρατικής λειτουργίας του μεταπολιτευτικού μας πολιτικού συστήματος.

Ποιος ξέρει, με την αδύναμη μνήμη που διακατέχει τον λαό μας, είναι πιθανό ο Γ. Παπανδρέου να επστρέψει στην πολιτική σκηνή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ως ο ήρωας που έθεσε την δημοκρατική επιλογή στον ελληνικό λαό αλλά ανετράπη...

ΕΨ

Read more...