Οι δρόμοι της "Αρετής και της Κακίας"

Τρίτη, 1 Μαΐου 2012Ήταν αρχές του 2009, ο λαθρονόμος ήταν προ των πυλών, ο Άγιος Πανετελήμονας σε αναβρασμό και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγούσε την χώρα στο Μνημόνιο.

Εκείνη την περίoδο έτυχε να συνομιλήσω με ένα μέλος της Χρυσής Αυγής ο οποίος μου είπε ότι το κίνημα προετοίμαζε ένα νέο είδους αγώνα με στόχο να αλλάξει συνειδήσεις. Ο αγώνας αυτός θα διεξαγόταν στις γειτονιές, πόρτα με πόρτα, μακριά από τα τηλεοπτικά κανάλια. Ένας αγώνας "από κάτω προς τα επάνω".

Λίγες ημέρες αργότερα είχα μια συνάντηση με άνθρωπο του ΛΑΟΣ ο οποίος αργότερα πολιτεύθηκε με το κόμμα του Καρατζαφέρη. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από δύο βασικά ερωτήματα: Γιατί ο Καρατζαφέρης δεν έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους για το μεταναστευτικό και πως εξηγείται η ξαφνική εντονότατη παρουσία των ηγετικών στελεχών του ΛΑΟΣ στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια; Ο συνομιλητής μου ισχυριζόταν ότι ο Καρατζαφέρης προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα μέσα ώστε να αναρριχηθεί στο υπάρχον σύστημα και το ανατρέψει εκ των έσω. Φυσικά, η εξήγηση δεν έπειθε...

Τρία χρόνια αργότερα η Ιστορία μοιάζει να δικαιώνει την οδό που επέλεξε η Χρυσή Αυγή.

Η αναμενόμενη άνοδος της Χρυσής Αυγής αναδεικνύει τρία βασικά σημεία της "από κάτω προς τα επάνω" οδού.

- Ότι η ανθρώπινη επαφή θα υπερισχύει πάντα των τεχνολογικών μέσων. Ειδικά στις ημέρες μας όπου η προβολή μέσα από τα ΜΜΕ αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την ελληνική κοινωνία και ταυτίζεται με την εξαγορά και το ξεπούλημα. Μέσω της άμεσης επαφής με τους πολίτες η Χρυσή Αυγή παρέκαμψε τα ΜΜΕ και την συστεμική λογοκρισία που επιβάλλουν, διεξάγοντας έναν ανεξάρτητο αγώνα.

- Ότι η επαφή αυτή, όταν είναι ειλικρινής, είναι αμφίδρομη, επιρρεάζοντας τόσο τους πολίτες, όσο και τους αγωνιστές. Η αρχή αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή τόσο των συνειδήσεων των πολιτών όσο και στην ωρίμανση της Χρυσής Αυγής σε ένα εθνικιστικό λαικό κίνημα του οποίου οι απόψεις έχουν ευρεία αποδοχή. Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας εμπλούτισε τις τάξεις της με ανθρώπους που μέχρι εκείνη την περίοδο δεν είχαν επαφή με το πατριωτικό κίνημα και τον εθνικισμό, αλλάζοντας τόσο την σύστασή της όσο και τον τρόπο με τον οποίο εξέφραζε τις ιδέες της. 

- Ότι για να πετύχει μια τέτοια οδός απαιτείται προπάντων ιδεολογία και σταθερή πορεία σε βάθος χρόνου. Σε αντίθεση με όλα τα λοιπά κομματικά σχήματα του αυτοαποκαλούμενου πατριωτικού χώρου, η Χρυσή Αυγή δεν συμβιβάστηκε. Δεν πρόδωσε τις αξίες της για να κερδίσει ψηφουλάκια, αλλά κερδίζει ψηφοφόρους διότι έμεινε σταθερή στην ιδεολογία της.

Ας ελπίσουμε πως η κοινοβουλευτική πορεία της Χρυσής Αυγής θα βασιστεί επάνω στις ίδιες αρχές που την οδηγούν στο κοινοβούλιο. Αυτές της "Αρετής"!

ΕΨ