"Αριστερές" α(υτα)πάτες

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

(Το άρθρο αυτό το έγραψα προ 3 εβδομάδων. Μάλλον αποδεικνύεται "προφητικό")

Σύμφωνα με ορισμένες κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια τα πρωτεία στις προτιμίσεις των ψηφοφόρων. Αλλοι δε δίνουν το προβάδισμα στην ΝΔ με ενισχυμένο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιόν; Τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, των λαθρομεταναστών και των μολoτοφόρων!

Όσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πράξει το "πατριωτικό" καθήκον και θα σώσει την Ελλάδα από το μνημόνιο και να την οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες, είναι εξίσου αφελείς με αυτούς που πίστεψαν τον Γιωργάκη όταν διαλαλούσε ότι λεφτά υπήρχαν. Ίσως μάλιστα να πρόκειται τους ίδιους ανθρώπους (γνωρίζω καμπόσους) που σήμερα ρίχουν την ψήφο τους στον εξίσου γελοίο Αλέξη ακολουθώντας την κουστωδία των εξορισμένων ΠΑΣΟΚων υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έχω δηλώσει επανηλλημένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί συστημικό παρακλάδι του ΠΑΣΟΚ. Ο ρόλος που έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή του μνημονίου ήταν καταλυτικός αφού χάρη στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 επανεξελέγη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με μοναδικό σκοπό να οδηγήσει την χώρα στο μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απαραίτητο κρίκο του μεταπολιτευτικού συστήματος εξουσίας και έχει έλθει η ώρα να παίξει τον δικό του καθοριστικό ρόλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να βγάλει την Ελλάδα από την δανειακή σύμβαση. Ούτε πρόκειται να διαλύσει τα σώματα των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ. Ούτε βέβαια θα μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες. Οι Συριζαίοι πωλούν παραμύθια για μικρά παιδάκια. Τέλος η περίφημη πολιτική καταγγελία του μνημονίου δεν αποτελεί νομική κίνηση αλλά μια λαικίστικη προεκλογική τακτική.

Εντέλει στις ημέρες που έρχονται θα δούμε είτε μια κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά, είτε ένα σχήμα υπό τον Τσίπρα να ακολουθούν ακριβώς την ίδια τακτική. Μαι επαναπραγδαματευση της δανειακής σύμβασης που θα συμπεριλαμβάνει ίσως την ακύρωση του μνημονίου και την σύναψη καινούριας σύμβασης. Για την ουσία όμως που είναι το περιεχόμενο της νέας συμβάσεως ουδείς μιλά.

Σε ποιές βάσεις θα κινηθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την διαδικασία;

Είναι βέβαιο ότι τα κεφάλαια θα προς το τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσουν να ρέουν. Επίσης δεν πρόκεται να υπάρξει στάση πληρωμών ή έξοδο από το ευρώ.

Για να διατηρηθούν αυτές οι "σταθερές" οι νέοι όροι της σύμβασης δεν πρόκειται να διαφέρουν πολύ από τους  παλαιούς. Πως άλλωστε θα μπορούσαν αφού η Ελλάδα έχασε το μεγαλύτερο χαρτί που κρατούσε στα χέρια της το 2009, που δεν ήταν άλλο από την απειλή στάσης πληρωμών. Τότε, μια τέτοια κίνηση θα είχε μικρές επιπτώσεις για την Ελλάδα αφού η οικονομία βρισκόταν σε σαφώς καλύτερα επίπεδα και θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για τους ξένους δανειστές μας. Ουδεις μπορούσε να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, οπότε η μοναδική συνέπεια θα ήταν η διακοπή του εξωτερικού δανεισμού ο οποίος ούτως ή άλλως δεν θα απαιτούνταν αφού η πλειονότητα των κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν οι πιστωτικές υποχρεώσεις της χώρας.

Σήμερα όμως η μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει καταστρέψει την οικονομία της και έχει απωλέσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα προς όφελος των πιστωτών που τώρα καλύπτονται με νομικές εγγυήσεις πυο έχουν την υποστήριξη του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων ξένων κρατών.  Επομένως η οπιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα έχει 3 επιλογές:

α) Επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, ώστε να μπορεί να τυπώσει το χρήμα που χρειάζεται για να καλυφθούν οι πιστωτικές ανάγκες,

β) Στάση πληρωμών με λογιστικό έλεγχο του χρέους και παραμονή στο ευρώ.

γ) Την συνεχιζόμενη χρηματοδότηση υπό το πακέτο στήριξης με επαναπραδιαγμάτευση της συμβάσεως.

Είναι σαφές ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν προς την τρίτη επιλογή.

Άλλωστε η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ευρωπαικής "γραμμής" το επιβεβαιώνει. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι στα ταμία του κόμματος και τους λογαρισμούς των στελεχών του έχουν παρελάσει άπειρα ευρωπαικά κονδύλια των προγραμμάτων equal που σχετίζονται με προγράμματα εντάξεως λαθρομεταναστών. Αναφέρω το συγκεκριμένο παράδειγμα διότι υποδεικνύει τον ρόλο που παίζει η Αριστερά στην νέα εποχή της Ε.Ε., καθότι η Αριστερή ρητορική και τα στελέχη της χρησιμοποιήθηκαν ώστε να προωθήσουν ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς, που δεν είναι άλλο από την μετανάστευση.

Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί και θα λειτουργήσει με βάση τις επιταγές της Ε.Ε.. Στα λόγια όμως χρησιμοποιεί μια επαναστατική ρητορική που ..." πουλάει".

Πουλάει φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες όπως πωλούσαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και όλα τα πνευματικά τέκνα του όταν υπερχρέωναν την Ελλάδα χαρίζοντας τεράστια κέρδη στους πιστωτές της.

Το κόλπο είναι καλά δοκιμασμένο. Στις ΗΠΑ, ο δήθεν φιλελεύθερος Μπ. Ομπάμα αναδύθηκε από την πολιτική ανυπαρξία και εντός λίγων ετών εγινε Πρόεδρος πληρώντας το προφιλ ενός ηγέτη που αναζητούσε ο αμερικανικός λαός την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Όμως εν συνεχεία, ο Ομπάμα απεδήχθη πιόνι της Wall street.

Το ίδιο θα συμβεί και με τον Αλέξη Τσίπρα. Θα καταλαγιάσει τα πνεύματα για κάμποσο καιρό με επιφανιακές αντιδράσεις, αλλά εντέλει δεν πρόκειται να πράξει αυτό που περιμένει ο κόσμος. 

Μόνο μια κυβέρνηση που θα κινηθεί νομικά κατά της σύμβασης που υπέγραψαν οι προκατόχοι της και παράλληλα θα κυρήξει το χρέος επαχθές, θα μπορέσει να αποδεσμεύσει την Ελλάδα από τους δεσμευτικούς όρους της Ε.Ε. και των σκληρών μέτρων που της επιβάλει.

Όλα τα άλλα αποτελούν "Αριστερές" α(υτα)πάτες...

ΕΨ