Η ταινία... ποια ταινία;

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012
Τις τελευταίες ημέρες τα διεθνή ΜΜΕ "συγκλονίζουν" την κοινή γνώμη με την εξάπλωση του φαινομένου επιθέσεων αγανακτισμένων μουσουλμάνων σε δυτικές διπλωματικές αποστολές. Ενα φαινόμενο που μοιάζει να εξαπλώνεται σε πολλές αραβικές χώρες με επίκεντρο τις χώρες που άλλαξαν καθεστώς υπό την "αραβική ανοιξη": την Λιβύη και την Αίγυπτο.

Αφορμή τάχα για όλα αυτά είναι μια μυστηριώδη, υποτυπώδη ταινία που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, αγνώστου προελεύσεως, η οποία παρήχθηκε δήθεν στις ΗΠΑ. Ήδη οι ΗΠΑ έχασαν τον πρόξενο τους στην Βεγγάζη στο πλαίσιο μιας σειράς καλά οργανωμένων και συντονισμένων επίθεσεων. Αρκεί να παρατηρήσετε στην παραπάνω φωτογραφία το πλήθος μαύρων πανομοιότυπων σημαιών που κρατούν οι διαδηλωτές στην Βεγγάζη...

Σε άλλες εποχές, αμερικανοί πεζοναύτες και αστυνομικοί θα φυλούσαν της Αμερικανικές και ξένες αποστολές σαν κόρη οφθαλμού, και ουδείς θα μπορούσε να πλησιάσει. Τώρα εμφανίζονται ανίκανοι να αντιδράσουν παρότι οι διαδηλώσεις είναι περιορισμένης κλίμακας. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, οι ΗΠΑ είχαν στην διάθεση τους ενδείξεις για τις επικείμενες επιθέσεις στην Βεγγάζη και το Καιρο 48 ώρες προτούς λάβουν χώρα, αλλά δεν προειδοποίησαν τους διπλωμάτες τους ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Περίεργα πράγματα.

Καταρχήν, έχουμε μια ταινία "μαιμού" που κάποιος κάπου κάποτε παρήγαγε και είναι υποδυέστερη από θεατρική παράσταση μαθητών του δημοτικού.

Δεύτερον, οι πανίσχυρες ΗΠΑ αδυνατούν να εμποδίσουν τις επιθέσεις των διπλωματικών αποστολών τους σε σημείο παρότι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο αμερικανοί διπλωμάτες και  υπάλληλοι.

Τρίτον, οι αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα σε χώρες που με την βοήθεια των ΗΠΑ, ισλαμιστές ανέτρεψαν τα εθνικιστικά κοσμικά κράτη και μόλις έχουν εδραιώσει τις κυβερνήσεις τους.

Η όλη υπόθεση θυμίζει φιάσκο. Το δεύτερο ίσως στάδιο της αμερικανικής επιχείρησεις "αραβική άνοιξη". Τα πιθανά σχέδια και σενάρια είναι πολλά και αντικρουόμενα.

Το πιθανότερο όμως είναι ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να καλλιεργήσουν ένα πρόσφορο αντιισλαμικό έδαφος στην Αμερική για μια επερχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν. Αναμφίβολα, οι εικόνες των καμμένων πρεσβειών και των νεκρών διπλωματών θα προκαλέσουν και την συσπείρωση του αμερικανικού λαού προ της κάλπης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το γεγονός ότι εδώ και δέκα ημέρες, δηλαδή δύο περίπου ημέρες πριν τις επιθέσεις τα διεθνή ΜΜΕ απέσυραν το ζήτημα της Συρίας από την επικαιρότητα. Η τελεταί καταχώρηση του BBC έγινε στις 6 Σεπτ., μετά από μια περίοδο που ο εμφύλιος στην Συρία πρωτοστατούσε καθημερινά στην πρώτη σελίδα. Ίσως λοιπόν τα νέα γεγονότα και η προβολή τους να σηματοδοτούν μια μεταστροφή πολιτικής της Δύσης στο θέμα της Συρίας και του φονταμενταλιστικού στοιχείου. Ας θυμηθούμε ότι το ίδιο συνέβη στο Κοσσυφοπέδιο όπου οι ΗΠΑ αρχικά εξόπλισαν και χρησιμοποίησαν τον UCK, αλλά έπειτα στραφηκαν εναντίον του με στρατιωτικές επιχειρήσεις που ουδέποτε προβλήθηκαν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η σταθερότητα θα αργήσει να επέλθει στην περιοχή και αυτό μοιάζει να συμφέρει τους ισχυρούς.

ΕΨ