Το παραμύθι με τα πετρέλαια

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012Οργιάζει τον τελευταίο καιρό το σενάριο που θέλει την Ελλάδα να σωζεται από την υποτιθέμενη δεινή οικονομική της θέση, μέσω της εκμετάλλευσης των πλουσίων κοιτάσματων σε υδρογονάνθρακες και μέταλλα. Τα παραμύθια εξιστορούνται τόσο στα εχγώρια ΜΜΕ αλλά και τον διεθνή Τύπο.

Με όλο αυτό τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, νοικοκυραίοι και νυκοκυρές τρεχουν ήδη να αγοράσουν κουβάδες για να υποδεχθούν το τζάμπα πετρέλαιο, και θηρίδες για το χρήμα που θα μοιράζει ασύδοτα το κράτος. Εντέλει στην Ελλάδα τα "θα" ποτέ δεν πεθαίνουν.

Πρόκειται για παραμύθια. Όχι ως προς το αν όντως υπάρχουν πετρέλαια και φυσικό αέριο στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά ως προς το ότι αυτά θα "σώσουν" την Ελλάδα, παρέχοντας της έσοδα με τα οποία θα μπορεί να ξεπληρώσει τα χρέη της και να γλιτώσουν οι Έλληνες από τα χαράτσια και τις περικοπές μισθών και συντάξεων.

Πέρα από το την παραφιλολογία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και τον Τύπο για τοκογλύφους που ευελπιστούν να βάλουν χέρι στα κοιτάσματα που πιθανώς ανακαλυφθούν στο μέλλον, η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο δυσμενή για όσους ελπίζουν ότι τα πετρέλαια θα αποτελέσουν την "μάνα εξ ουρανού".

Οι περισσότερες χώρες που εξάγουν υδρογονάνθρακες βρίσκονται σε πολύ χειρότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση από την Ελλάδα. Ο λόγος έγγειται στο γεγονός ότι στις περισσότερες από αυτές τις χώρες την εκμεταλευση διαχειρίζονται ιδιωτικές πολυεθνικές οι οποίες δίνουν πενταροδεκάρες στα κράτη για κάθε βαρέλι αργού πετρελαίου που αντλούν. Αυτό ισχύει ακόμη και για τις "πανίσχυρες" ΗΠΑ που χαρίζουν το αργό τους στις ιδιωτικές πετρελαικές εταιρίες.

Μόνο στην περίπτωση που υπάρχει εθνικοποίηση αυτών των εταιριών υπάρχει η δυνατότητα τα κέρδη από την εξαγωγή υδρογονανθράκων να οφελήσουν την τοπική κοινωνία. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, είναι αμφίβολο αν τα κέρδη όντως θα διοχετευτούν ισόνομα στον κοινωνικό ιστό όπως για παράδειγμα στην Βενεζουέλα όπου το βιοτικό επίπεδο των οικονομικά ασθενέστερων έχει ανεβεί αισθητά λόγω της εθνικοποίησης στον τομέα της Ενέργειας.

Είναι προφανές ότι αυτοί που τάζουν στον λαό λαγούς με πετραχήλια εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα που αποσκοπούν στην εκμετάλευση των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος. Ας μην ξεχνούμε ότι η κάποτε δημόσια ΕΛΠΕ, που θα συμμετέχει με ποσοστό στις επενδύσεις ουσιαστικά εξαγοράστηκε από τον όμιλο Λάτση που κατέχει 40 % της εταιρίας έναντι του 35% που ανήκει στο Δημόσιο.

Παρόμοια επικοινωνιακή προπαγάνδα με διαφημίσεις και τη συνδρομή πολιτκών παραγόντων επιχειρείται από τα ιδιωτικά συμφέροντα που προωθούν την εκμετάλευση των μεταλλευμάτων όπως στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλικιδική, η παραχώρηση των οποίων έλαβε χώρα όταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ βρισκόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και την πιο πρόσφατη υπόθεση των μεταλλείων στην Θράκη.

Ας μην τρέφουν αυταπάτες οι Έλληνες. Μόνο σε ημερομίσθια μπορούν να ευελπιστούν, και αυτά σε ανταγωνισμό με αλλοδαπούς, και ίσως κάποια έσοδα από την φορολογία των κερδών των εμπλεκώμενων ιδιωτικών εταιριών.

ΕΨ