Το παραμύθι με τα πετρέλαια

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012Οργιάζει τον τελευταίο καιρό το σενάριο που θέλει την Ελλάδα να σωζεται από την υποτιθέμενη δεινή οικονομική της θέση, μέσω της εκμετάλλευσης των πλουσίων κοιτάσματων σε υδρογονάνθρακες και μέταλλα. Τα παραμύθια εξιστορούνται τόσο στα εχγώρια ΜΜΕ αλλά και τον διεθνή Τύπο.

Με όλο αυτό τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, νοικοκυραίοι και νυκοκυρές τρεχουν ήδη να αγοράσουν κουβάδες για να υποδεχθούν το τζάμπα πετρέλαιο, και θηρίδες για το χρήμα που θα μοιράζει ασύδοτα το κράτος. Εντέλει στην Ελλάδα τα "θα" ποτέ δεν πεθαίνουν.

Πρόκειται για παραμύθια. Όχι ως προς το αν όντως υπάρχουν πετρέλαια και φυσικό αέριο στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά ως προς το ότι αυτά θα "σώσουν" την Ελλάδα, παρέχοντας της έσοδα με τα οποία θα μπορεί να ξεπληρώσει τα χρέη της και να γλιτώσουν οι Έλληνες από τα χαράτσια και τις περικοπές μισθών και συντάξεων.

Πέρα από το την παραφιλολογία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και τον Τύπο για τοκογλύφους που ευελπιστούν να βάλουν χέρι στα κοιτάσματα που πιθανώς ανακαλυφθούν στο μέλλον, η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο δυσμενή για όσους ελπίζουν ότι τα πετρέλαια θα αποτελέσουν την "μάνα εξ ουρανού".

Οι περισσότερες χώρες που εξάγουν υδρογονάνθρακες βρίσκονται σε πολύ χειρότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση από την Ελλάδα. Ο λόγος έγγειται στο γεγονός ότι στις περισσότερες από αυτές τις χώρες την εκμεταλευση διαχειρίζονται ιδιωτικές πολυεθνικές οι οποίες δίνουν πενταροδεκάρες στα κράτη για κάθε βαρέλι αργού πετρελαίου που αντλούν. Αυτό ισχύει ακόμη και για τις "πανίσχυρες" ΗΠΑ που χαρίζουν το αργό τους στις ιδιωτικές πετρελαικές εταιρίες.

Μόνο στην περίπτωση που υπάρχει εθνικοποίηση αυτών των εταιριών υπάρχει η δυνατότητα τα κέρδη από την εξαγωγή υδρογονανθράκων να οφελήσουν την τοπική κοινωνία. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, είναι αμφίβολο αν τα κέρδη όντως θα διοχετευτούν ισόνομα στον κοινωνικό ιστό όπως για παράδειγμα στην Βενεζουέλα όπου το βιοτικό επίπεδο των οικονομικά ασθενέστερων έχει ανεβεί αισθητά λόγω της εθνικοποίησης στον τομέα της Ενέργειας.

Είναι προφανές ότι αυτοί που τάζουν στον λαό λαγούς με πετραχήλια εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα που αποσκοπούν στην εκμετάλευση των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος. Ας μην ξεχνούμε ότι η κάποτε δημόσια ΕΛΠΕ, που θα συμμετέχει με ποσοστό στις επενδύσεις ουσιαστικά εξαγοράστηκε από τον όμιλο Λάτση που κατέχει 40 % της εταιρίας έναντι του 35% που ανήκει στο Δημόσιο.

Παρόμοια επικοινωνιακή προπαγάνδα με διαφημίσεις και τη συνδρομή πολιτκών παραγόντων επιχειρείται από τα ιδιωτικά συμφέροντα που προωθούν την εκμετάλευση των μεταλλευμάτων όπως στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλικιδική, η παραχώρηση των οποίων έλαβε χώρα όταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ βρισκόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και την πιο πρόσφατη υπόθεση των μεταλλείων στην Θράκη.

Ας μην τρέφουν αυταπάτες οι Έλληνες. Μόνο σε ημερομίσθια μπορούν να ευελπιστούν, και αυτά σε ανταγωνισμό με αλλοδαπούς, και ίσως κάποια έσοδα από την φορολογία των κερδών των εμπλεκώμενων ιδιωτικών εταιριών.

ΕΨ

Read more...

Πως "διαφημίζονται" οι πολιτικοί στον Τύπο

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Το κύριο θέμα στο σημερινο της ιστοσελίδος της Καθημερινής αφορά την διαλεύκανση απάτης εις βαρος του Υπ. Τουρισμού, του οποιου ηγείται η Όλγα Κεφαλογιάννη, γόνος της γνωστής πολιτικής οικογένειας.

Το πρωτοσέλιδο συνοδεύεται από φωτογραφία της υπουργού και από μια σειρά από εύσημα για την "έγκαιρη εντολή" που έδωσε για την διερεύνυση της υποθέσεως.

 "Την τελευταία στιγμή, κι έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Τουρισμού, αποφεύχθηκε η υπεξαίρεση 147.600 ευρώ από τα ταμεία του ΕΟΤ, μετά την αποκάλυψη για απόπειρα απάτης σε βάρος του Οργανισμού.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού ενημερώθηκε από τον νέο γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Πάνο Λειβαδά, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Νίκο Καραχάλιο, έδωσε εγκαίρως εντολή για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς να αφήσει να παρέλθει το Σαββατοκύριακο, γεγονός που, όπως, σημειώνεται από κύκλους του υπουργείου, ήταν η κίνηση που «μπλόκαρε» τη δραστηριότητα των συλληφθέντων.

Εξιχνιάστηκε από τη Αστυνομία η υπόθεση απόπειρας απάτης σε βάρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μέσω χρήσης πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών εταιρείας, ύψους 147.600 ευρώ, και έκδοσης επιταγής αντίστοιχου ποσού από τον Οργανισμό.
Κατά το προηγούμενο διήμερο συνελήφθησαν, για την υπόθεση, πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων 39χρονος πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ, 44χρονος επιχειρηματίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα 29 ετών, μέτοχοι εταιρείας, και ένας επίσης 44χρονος άνδρας, εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας.

η συνέχεια εδώ "

Είναι προφανές ότι ο συντάκτης αρχικά έγραψε το άρθρο ξεκινώντας από την τρίτη παράγραφο (πιθανώς copy&paste από το ΑΠΕ) και ότι οι δύο πρώτες παράγραφοι που εξυμνούν την "συμβολή" της υπουργού στην υπόθεση προσετέθησαν σε δεύτερο χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Ουδεμία αναφορά γίνεται στο πρόσωπο της Κεφαλογιάννη ή τους αρμόδιους του υπουργείου στο υπόλοιπο άρθρο.

Όσο για την ουσία...

Δηλαδη τι θα συνέβαινε αν η εντολή διερεύνησης είχε δοθεί μετά την πάροδο του σαββατοκύριακου; Άραγε ότι στις ημέρες μας υπάρχει τέτοια έλλειψη Δικαιοσύνης που ολόκληρο υπουργείο θα αδυνατούσε να επανακτισει το ποσο μετά την πιθανή εκταμίευση του. Αντι να κοπούν κεφάλια που έκδοθηκαν επιταγές για εξόφλιση πλαστών τιμολογίων (πριν καν να ελεγχθούν) , πρέπει να χειροκροτούμε κιόλας.  Τέλος, αντί να χειροκροτούμε κάποιους υπαλλήλους που έφεραν το θέμα στην φόρα, προβάλουμε την υπουργό που έκανε το πολύ 2 χειραψίες και 1 τηλεφώνημα που ίσως τελικά να είναι περισσότερα από τον εκάστοτε υπουργό.

ΕΨ

 

Read more...

Το ΒΒC ξεπέρασε τον εαυτό του στον τραγέλαφο της ψευδεπίθεσης Στρατούλη

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Το γεγονός ότι το  ΒΒC  είναι όργανο προπαγάνδας είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Οι παλιοί θα θυμούνται ότι η ραδιοφωνική υπηρεσία του σταθμού στο Ιραν συμμετείχε ενεργά στο πραξικόπημα κατά του εθνικιστή πρωθυπουργού Μοσαντέχ από τις Βρετανικές και Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον Αύγουστο του 1953.

Αλλά και προσφάτως, το ΒΒC προωθεί μονομερώς την προπαγάνδα της Δύσης αναφορικά με την εκστρατεία ανατροπής των εθνικιστικών και κοσμικών κυβερνήσεων του Αραβικού κόσμου.

Στην Ελλάδα όμως ο ρόλος του ΒΒC είναι λιγότερο γνωστός. Το 2005, θεωρώντας ότι η αποστολή στην Ελλάδα είχε ολοκληρωθεί, ο σταθμός έκλεισε την υπηρεσία του ώστε να χρησιμοποιήσει τους πόρους για την επέκταση των Αραβικών δραστηριοτήτων.

Παρά ταύτα  η προπαγάνδα του ΒΒC εξακολουθεί να προβάλεται μέσα από το συγκρότημα Αλαφούζου, που αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη των Άγγλων.

Η κάλυψη της υπόθεσης που δημιούργησαν οι ισχυρισμοί του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Στρατούλη περί της υποτιθέμενης επίθεσης που δέχθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής, αποτελεί μια εξακάθαρη υπενθύμιση για τον προπαγανδιστικό ρόλο που παίζει το ΒΒC στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η δημοσιοποίηση του μαγνητοφωνημένου υλικού που αποθανατίζει ως "ομολογία" το καλαμπούρι μελών της Χρυσής Αυγής σχετικά με την γελοιότητα των ισχυρισμών Στρατούλη, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από παλαιότερες προσπάθειες χρησιμοποίησης του ονόματος του σταθμού με στόχο την προσκόληση ετικέτας εγγυρότητος σε προβοκατόρικες ειδήσεις για την δημιουργία εντυπώσεων στον ελληνικό λαό.

Μερικά παραδείγματα και οι εμπλέκομενοι καταγράφονται στο παρακάτω παλαιό αλλά επίκαιρο βίντεο.

ΕΨ

Read more...

In the land of the "Insane"...

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012


In the land of the "Insane", mentally disturbed 20 yr olds fire and masacre scores of 6 yr old at kindergarten schools using semi automatic assault rifles. The massacre at the Newtown kindergarten -Connecticut tops a list of incidents that is growing at an alarming rate. In the last decade, more people have died from domestic gun violence than under fire from "foreign terrorists". And while the US is spending billions to counter alleged "terrorist" threats from abroad, the remedy against this domestic terror is obvious and rather simple: ban firearms!

Of course, once more, the American government has no will to confront the powerful arms industry. In recent years, president Obama has stood idle while American gun manufacturers have seen their domestic sales soar by whooping 30-50%.

Instead, such tragedies will be taken advantage in order to introduce even more arms and related security products to the system in the usual "fight fire with fire" american way of responding to such problems. Following the tragedy in Colombine, many schools introduced, metal detectors and armed guards and police officers to patrol the premises.

So what is next in this "shock therapy" regimen?
More police officers to guard kindergarten schools and movie theaters?

But in this absurd reality, one can find "sanity" in the strategy of the gun industry as more gun violence leads to fear and fear is good for weapons sales.

ΕΨ

Read more...

Ο πραγματικός φόβος για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012


Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και οι συμμαχοί τους επειδώθηκαν σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη για μια πιθανή χρήση χημικών όπλων από την συριανή κυβέρνηση. Δυτικοί διπλωμάτες έκανα λόγο για αόριστες πληροφορίες που θέλουν την ηγεσία της κυβερνήσεως του Ασαντ να εξετάζει το ενδεχόμενο, στρατιωτικοί δήλωσαν ότι οι συριανή αεροπορία οπλίζει τα μαχητικά της με χημικές κεφαλές, και η Υπ. Εξ. των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον δήλωσε ότι η χώρα της δεν πρόκειται να ανεχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Η κοινή γνώμη θα πρέπει όντως να είναι τρομοκρατημένη. Όχι όμως από την κυβέρνηση Ασάντ αλλά από το γεγονός ότι με την επικείμενη ανατροπή Ασάντ, τα όπλα μαζικής καταστροφής της Συρίας θα πέσουν στα χέρια των φανατικών ισλαμιστών που ως γνωστόν συνεργάζονται στενά με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ανησυχεί τα κοράκια της Δύσης παρότι μιλούν για σφάγισμα των συνόρων της Συρίας και λοιπές σαχλαμάρες καθότι εδώ και μια δεκαετία επενδύουν στον δίχως τέλος "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

ΕΨ

Read more...