Στο σφυρί η ΔΕΗ

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013Έφτασε η ώρα που δίχως να ανοίξει ρουθούνι, η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρικού. Πολιτικοί και τύπος χαριτολογούν για την νέα «μικρή» ΔΕΗ που θα διατεθεί για λίγους παράδες σε ιδιώτες. Η ταυτότητα των επίδοξων επενδυτών παραμένει άγνωστη, αλλά κρίνοντας από τις εξελίξεις με την αντίσοιχη εταιρία της Πορτογαλίας, σε συνδιασμό με παλαιότερες πληροφορίες, οι Κινέζοι βρίσκονται ανάμεσα στους μνηστήρες της ΔΕΗ.

Οι δοσίλογοι μεταρρυθμιστές ξεπωλούν τον νευραλγικό τομέα της ΔΕΗ που αφορά την ιδιοκτησία των ορυχίων λιγνίτη καθώς και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μαζί αποτελούν το στρατηγικό χαρτί που μέχρι σήμερα εμπόδιζε ιδιώτες να ανταγωνιστούν την ΔΕΗ στην Ελλάδα και τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

 Λέμε "ξεπουλούν" διότι χαρίζουν την εταιρία στο 1-2% της πραγματικής της αξίας!

 Το κράτος θα κρατήσει το κομμάτι της παροχής και εμπορίας ηλεκτρικού, το οποίο είναι άχρηστο στους ιδιώτες καθώς με τις νέες απορυθμίσες στην αγορά ενεργειας που επέβαλε το μνημόνιο 3, οι ιδιώτες θα μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν τις δικές τους αντίστοιχες εταιρίες.

Η διάλυση της ΔΕΗ αποτελούσε πάγαιο αίτημα της Ε.Ε. προς την Ελληνική κυβέρνηση που ήδη από το 2005 επιζητούσε επίμονα την πώληση των καθετοποιημένων μονάδων παραγωγής λιγνήτη και ηλεκτρικού.

 Με κριτήριο την αισχροκέρδια που ακολούθησε την είσοδο μας στο ευρώ αλλά και την πλούσια ιστορία σκανδάλων ιδιωτών σε βάρος του Δημοσίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι δραστικές αλλαγές υπό το νέο καθεστώς θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε σκάνδαλα τύπου ENRON, καθώς με την απελευθέρωση της τιμής πώλησης και την αποδέσμευση της από το κόστος παραγωγής οι ιδιωτικές εταιρίες θα μπορούν να εκτινάσουν την με την οποία θα πωλούν ενέργεια στην δημόσια εμπορική ΔΕΗ μέσω της τεχνητής μείωσης της παροχής.

Το δόγμα του Σοκ που εφαρμόζει η ανθελληνική κυβέρνηση με ιλλυγγιώδη ταχύτητα υπό την σημαία του μνημονίου αλλά και η αποβλάκωση μοιάζει να έχει καθηλώσει κάθε δυναμική αντίσταση. Η μέχρι τώρα παθητική και μετα εορτής στάση των υπαλλήλων της ΔΕΗ είναι εξίσου περίεργη. Ίσως οι υψηλά ιστάμενοι να ελπίζουν σε ένα πλουσιοπάροχο σχέδιο εθελούσιας εξόδου παρόμοιο με με αυτό που εξαγοράστηκαν οι υπάλληλοι του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Αν ποτέ στο μέλλον βρεθεί εθνικιστής ηγέτης που να επιδιώξει να εθνικοποίησει και πάλι τον εθνικό πλούτο που τόσο εύκολα ξεπουλούν οι νεοφιλελεύθεροι μεταρρυθμιστές, τότε η Ελλάδα πληρώσει με αίμα την σημερινή της απραξία όπως συμβαίνει επί του παρόντος με τις αμερικανικές παρεμβάσεις στις γειτονικές χώρες της Μεσσογείου.

 ΕΨ