Έφυγε ο κορυφαίος εθνικιστής ηγέτης της εποχής μας!

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Κατά την γνώμη μου, ο Ούγκο Τσάβες υπήρξε ο μεγαλύτερος πολιτικός ηγέτης της εποχής μας. Ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να απελευθερώσει όχι μόνο την Βενεζουέλα αλλά ολόκληρη σχεδόν την Νότια Αμερική από την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Μέσα από έναν επικό πολιτικό και όχι μόνο αγώνα, ο Τσάβες προώθησε όσο κανείς άλλος τον εθνικισμό και τον σοσιαλισμο. Απάλλαξε την πατρίδα του από την  ηγεμονία των ΗΠΑ και της εγχώριας ελιτ, επανάκτησε τον εθνικό πλούτο για τον λαό του και δημιούργησε ένα κίνημα το οποίο κατάφερε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη σχεδόν την Νότια Αμερική. Υπήρξε χαρισματικός, αγαπήθηκε όσο κανείς από την πλειονότητα των Βενεζουελανών, και μισήθηκε εξίσου από την μειοψηφία της φιλοαμερικανικής ελίτ.

Καθότι η Βενεζουέλα παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαίου που καταναλώνεται στις ΗΠΑ, η εγχώρια πολιτική του Τσάβες τον καθέστησε ως τον μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ. Αλλά και στα διεθνή φόρα, ο Τσάβες περιφρόνησε και εξευτέλισε συστηματικά τους Αμερικάνους.

 Με την σειρά τους, οι Αμερικάνοι προσπάθησαν να τον ανατρέψουν σε κάθε δυνατή περίσταση. Η ταυτόχρονη ασθένεια του ηγέτη της Βενεζουέλας, αλλά και 2 ακόμη Προέδρων χωρών της Λατινικής Αμερικής εγγείρει πολλά ερωτηματικά. Σίγουρα ο Τσάβες κόστιζε πολλά στους Αμερικάνους, οι οποίοι επιθυμούσαν να τον βγάλουν από την μέση με κάθε μέσον. Οι εμπειρίες των τελευταίων δεκαετιών από την Νότια Αμερική μας διδάσκουν ότι οι Αμερικάνοι θα χρησιμοποιούσαν κάθε δυνατό μέσον για να επιτύχουν τον στόχο τους...

Ο Τσάβες μπορεί να έφυγε, αλλά αφήνει πίσω του ένα τεράστιο κίνημα εκατομμυρίων που θα συνεχίσει να μάχεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό των πολυεθνικών εταιριών και της παγκοσμιοποίησης.

ΕΨ