Το πολιτικό πανηγύρι γύρω από την αιφνίδια αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013


 Η αιφνίδια απόφαση της ψευδοκυβέρνησης μειοψηφίας Σαμαρά να κλείσει εντός 12ωρου την ιστορική ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αποτελεί σημαντικότατη στρατηγική επιλογή. Μια επιλογή που έχει άρωμα από την 27η Απριλίου του 1941...

Καταρχήν, ας μην γελιόμαστε! Ο Σαμαράς και ο Κεδίκογλου δεν νοιάζονται για το πορτοφόλι του Έλληνα και τα 4 ευρώ που δίνει το μήνα κάθε νοικοκυριό. Προσωπικά δεν γνωρίζω για τις δήθεν σπατάλες και τα οικονομικά της ΕΡΤ, αλλά πάντα θεωρούσα την ΕΡΤ ως το πιο σοβαρό από τα τηλεοπτικά κανάλια. Ίσως γι αυτό δεν απολάμβανε υψηλή τηλεθέαση. Οι ραδιοφωνικές εκπομπές της ΕΡΑ δε, ήταν ακόμη πιο ποιοτικές.   

Ανεξαρτήτως από την πολιτική και κομματική ταυτότητα της ΕΡΤ, στην οποία εστιάζουν πολλοί από τους επικριτές της, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην προβολή των πολιτισμικών δρώμενων. Το κενό στην πολιτισμική προσφορά της ΕΡΤ θα είναι τεράστιο! Παρά τα όποια προβλήματα η ΕΡΤ αποτελούσε ιστορικό εθνικό θεσμό και δεν δύναται να τον παύει ένα πρωθυπουργίσκος με συνοπτικές και απολυταρχικές διαδικασίες! Όπως και να έχει,  η ΕΡΤ θα μπορούσε να είχε "εξυγειανθεί" δίχως τους κανονιοβολισμούς!

Το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει την δέσμευση για απόλυση 2000 υπαλλήλων μέχρι τον Ιούνιο, ακούγεται γελοίο, καθότι, ως γνωστόν, οι εντολές της Τρόικας πηγάζουν από προτάσεις της ίδιας κυβέρνησης και του επιχειρηματικού περίγυρου της. Εξάλλου, ο αριθμός 2000 φωτογράφιζε την ΕΡΤ, και η διαδικασία απαξίωσης που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του ιδρύματος είχε ξεκινήσει προ πολλού. Άρα πρόκειται για έγκλημα εκ προ μελέτης και όχι σπασμωδική αντίδραση στις απαιτήσεις της Τρόικας.

Αντιθέτως, με την καθόλα παράνομη και αυταρχική αυτή πράξη ο Σαμαράς παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που στοχεύει στην πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το νέο-ΠΑΣΟΚ, και την συσπείρωση των ψηφοφόρων και των δύο πλευρών. Το ζήτημα της ΕΡΤ αποτελεί την θεατρική σκηνή όπου θα λάμψουν και πάλι οι ξεπεσμένοι "αστέρες" της πολιτικής σκηνής.

Από την μια όχθη οι νεοφιλελεύθεροι ΝΔκράτες θα φάνε το κουτόχορτο που σέρβιρε σήμερα με αριστοτεχνικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου (θα προπονούταν ημέρες φαντάζομαι). Στην αντίπερα όχθη ο ΣΥΡΙΖΑ θα αδράξει την ευκαιρία να προβληθεί στον κεντροαριστερό χώρο. Ο Τσίπρας ήδη έκανε την εμφάνιση του στην ΕΡΤ. Το ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, θα εμφανιστούν και αυτά ως οι καλοί της συγκυβέρνησης στους δικούς τους ψηφοφόρους. Όλοι αυτοί, θα τα βρουν και πάλι μετά τις εκλογές.

Η στρατηγική είναι ίσως είναι παρόμοια με τις πρόσφατες κινήσεις του Ερντογκάν στην γειτονική χώρα, που προκάλεσαν αντιδράσεις ούτως ώστε να επιφέρουν πόλωση και καταστολή των αντιδρούντων δυνάμεων.

Πέρα από την τρομοκράτηση των εργαζομένων του δημοσίου και των δημοσιογράφων μέσω της τακτικής του "σόκ", οι απολυταρχικές πρακτικές Σαμαρά δημιουργούν προηγούμενο για άλλες τέτοεις ενέργειες που θα ακολουθήσουν δίνοντας τον απόλυτο έλεγχο κρατικών φορέων σε υπουργούς που δεν είναι υπόλογοι στον νόμο με βάση το νόμο περι ευθύνης υπουργών. Όσοι επικροτούν τον Σαμαρά για αυτή την "αποφασιστική" κατ αυτούς κίνηση θα πρέπει να αναλογιστούν ότι άυριο το ίδιο μπορεί να συμβεί στην ΕΥΔΑΠ, στην ΔΕΗ, στα νοσοκομεία... ή ακόμη και στις Ένοπλες Δυνάμεις, δίχως ουδείς να ρωτήσει τον Ελληνικό λαό.

Επιπλέον, με τον όσο θα κρατήσει η φασαρία γύρω από το κλείσιμο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προωθήσει άλλες πολιτικές στο παρασκήνειο.

Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι η κυβέρνηση θέλει να εκλείψει η αναλογική τηλεόραση ώστε όλοι πια να πληρώνουν για ιδιωτική ψηφιακή τηλεόραση. Άγνωστο δε τι θα γίνει με τα αθλητικά συμβόλαια της ΕΡΤ και ποιος ιδιώτης θα επωφεληθεί από το κενό;

Τέλος, οι υποσχέσεις για την δημιουργία νέας ανεξάρτητης "ΕΡΤ" είναι "διάτρητες" καθότι παρόμοιες ήταν οι δεσμεύσεις για την Ολυμπιακή η οποία εντέλει απορροφήθηκε από τον βασικό της ανταγωνιστή Aegean. Αν η κυβέρνηση είχε σοβαρή πρόθεση να επαναλειτουργήσει το δημόσια ραδιοτηλεόραση, το σχέδιο διαδοχής της ΕΡΤ θα είχε ανακοινωθεί και διαφημιστεί προ πολλού. Εκτός βέβαια και αν πρόκειται για πρωτότυπη διαφημιστική καμπάνια για την νέα "ΕΡΤ"... Αλλά ακόμη και αν οι προθέσεις Σαμαρά για επανίδρυση της ΕΡΤ πραγματωθούν, οι αυταρχικές πρακτικές και το ιστορικό διορισμών στην ΕΡΤ της παρούσας κυβέρνησης, προμηνύουν ότι η "νέα" ΕΡΤ θα είναι οτιδήποτε άλλο από ανεξάρτητο ίδρυμα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το μήνυμα του Σαμαρά προς τον ελληνικό λαό που βλέπει κάθε εθνικό θεσμό να καταρρέει εν μια νυκτί, είναι σαφές... προσδεθείτε διότι έρχεται η "νέα" εποχή!

ΕΨ