Ποτέ την Κυριακή...

Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013Σε προσπάθεια να προωθήσει την διάταξη υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, η βουλευτής της ΝΔ και δημοσιογράφος, Φωτεινή Πιπιλή γράφει στην ναυρχίδα της ελεύθερης αγοράς "Καθημερινή":

"Εγώ, λοιπόν, ως γυναίκα εργαζόμενη από δεκαοκτώ ετών σε μια πολύ απαιτητική καθημερινή πολύχρονη εργασία, πάντα αναρωτιόμουν γιατί να μην έχω το δικαίωμα να μπορώ να κάνω τις αγορές μου την Κυριακή". πηγή


Επειτα η δημοσιογράφος συνεχίζει με ασυναρτησίες περι του δικαιώματων στον εκκλησιασμό, οι οποίες στοχεύουν στο να αποπροσανατολίσουν τον αναγνώστη εισαγάγωντας στο θέμα ιδεολογική χρειά. Όμως το ζήτημα είναι καθαρά κοινωνικό και ηθικό. 

Προς το παρόν η διάταξη αφορά προαιρετικά μόνο τα μικρά μαγαζιά. Τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες  εξαιρούνται. Τούτο σημαίνει ότι όποιος δεν μπορεί να προσλάβει υπάλληλο στο μαγαζί του, θα πρέπει να δουλεύει 7 ημέρες την εβδομάδα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της κ. Πιπιλή να ψωνίζει όποτε εκείνη επιλέγει. Σε περίπτωση που επιλέξει  να μην εργαστεί και την Κυριακή, ρισκάρει να χάσει την πελατεία του από τον ανταγωνιστή που θα μπορεί να παραμείνει ανοικτός την Κυριακή. Με άλλα λόγια, καταργείται η αργία για τους καταστηματάρχες από μια διάταξη που ευνοεί τα μεγάλα καταστήματα. Σε όσες χώρες εφηρμόσθη το μέτρο, έσβησαν τα μικρά μαγαζιά και επιβίωσαν οι αλυσίδες.

Φυσικά η κ. Πιπιλή δεν θα απαιτούσε από τον μικρό καταστηματάρχη να καταργήσει την εβδομαδιαία αργία του ώστε να την περιμένει στο μαγαζί του κάθε Κυριακή. Διότι πολύ απλά ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας είναι να επιτραπεί στα μεγάλα πολυκαταστήματα που απασχολούν υπαλλήλους να λειτοργήσουν και την Κυριακή. Να είστε βέβαιοι ότι σε λίγους μήνες μετά το πρώτο "δειλό" βήμα, η κυβέρνηση θα κάνει και το δεύτερο, ανοίγοντας τον νόμο σε όλα τα καταστήματα. Φυσικά, αυτή η εξέλιξη θα επιρρεάσει και του υπαλλήλους των πολυκαταστημάτων.


ΕΨ