Πολιτική εκ-διώξη του δικηγόρου Παύλου Σαράκη

Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013

 

Το δικαίωμα στην νομική υπεράσπιση αποτελεί βασική Αρχή σε όλα τα μοντέρνα συστήματα Δικαιοσύνης.

Στην μνημονιακή Ελλάδα του 2013 όμως, η κυβερνηση επιχειρεί να στερήσει ακόμη και αυτό το δικαίωμα στους πολιτικούς κρατούμενους της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, το κυβερνών κόμμα της ΝΔ διέγραψε τον δικηγόρο και πρώην υποψήφιο Παύλο Σαράκη  για «αντικομματική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά» διότι ανέλαβε την υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη και του Ηλία Παναγιώταρου.

Το μήνυμα είναι σαφές. Όποιος νομικός αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορούμενων γίνεται αυτομάτως "black-listed", με όποιες συνέπειες συνεπάγονται. Με την πράξη αυτή, η ΝΔ βάλει κατά του θεσμού του δικαιώματος στην νομική εκπροσώπιση. Διώκοντας πολιτικά έναν δικηγόρο που υπηρετεί απλώς το καθήκον του, επιχειρεί να στερήσει το δικαίωμα αυτό από Έλληνες πολίτες, και μάλιστα βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τα κίνητρα είναι πολιτικά, καθότι η ΝΔ δεν θέλει να βρεθεί "εκτεθιμένη" από την σχέση της με τον Σαράκη. Αλλά οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ πιο βαρυσήμαντες και υποδεικνύουν ότι το πραγματικό κίνητρο είναι η παραδειγματική τιμωρία και ο εκφοβισμός του νομικού και όποιου νομικού τολμήσει να αναλάβει την υπόθεση.

Ως που ακόμη θα εκπέσουν οι κυβερνώντες;

ΕΨ