Ελληνικής εμπνεύσεως τα 25 ευρώ χαράτσι εισαγωγής στα νοσοκομεία

Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014Σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών και των δημοσιογράφων το χαράτσι εισαγωγής (ή "διαμονής" όπως διευκρινίσθηκε αργότερα) στα δημόσια νοσοκομεία περιλαμβάνεται στο "μνημόνιο"!

 Όμως αυτός ο ισχυρισμός είναι ανακριβής και αφήνει να εννοηθεί ότι το μέτρο επεβλήθη στην ελληνική κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαική Ένωση.

Από το 2010 η ελληνική κυβέρνηση έχει συνάψει μια σειρά μνημονίων με το ΔΝΤ, γνωστά στην αγγλική ως "technical memorandum of understanding". Σε αυτές τις συμφωνίες περιγράφονται οι μακρο-οικονομικές πολιτικές που δεσμεύται να ακολουθήσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που λάμβάνει από τον μηχανισμό στήριξης. Περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι στόχοι για περικοπές δαπανών, εκτάκτες εισφορές, απολύσεις, αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις το συμφωνητικό δεν περιλαμβάνει ακριβείς λεπτομέρειες.

Μετά την υπογραφή του εκάστοτε μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση συντάσσει συγκεκριμένο νόμο πλαίσιο με τον οποίο υλοποιεί την μνημονιακή πολιτική. Σε αυτό το κομβικό σημείο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις συγκεκριμένες πολιτικές που θα δρομολογηθούν.

Σε αυτο τον σύνδεσμο αναγράφονται ολα τα μνημόνια που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ. Σε κανένα μνημόνιο δεν γίνεται αναφορά για επιβολή 25 ευρώ χρέωσης εισαγωγής στα δημόσια νοσοκομεία. Ούτε φυσικά του ενός ευρώ ανα συνταγή. Η μοναδική σχετική οδηγία εμφανίζεται στο μηνμόνιο του Μαρτιού 2013 και αφορά την αύξηση του αντίτιμου που καταβάλει ο ασφαλισμένος για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, το λεγόμενο "co-pay".

 Το μέτρο αυτό  εμφανίζεται για πρώτη φορά στην σελίδα 197 του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2013-2016 (ΙΒ.2.12) που ψηφίστηκε στις 5 Νοεμβρίου του 2012 από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

 “Από 01.01.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των είκοσι πέντε (25) ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ.. “

 Η επόμενη παράγραφος προμηνύει ότι ενδέχονται μελλοντικές αυξήσεις στις συγκεκριμένες καταβολές.

“Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας καθορίζονται τα κριτήρια, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες καθώς και το πεδίο εφαρμογής της παρούσας διάταξης και δύναται να αναθεωρείται το ύψος των καταβαλλόμενων εκ μέρους των ασθενών ποσών. “

Συνεπώς, το μέτρο αποτελεί επινόηση της ελληνικής κυβερνήσεως. Όμως, κυβερνητικοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι αποκαλούν τον ελληνικό νομο (το Μεσοπρόθεσμο) ως «μνημόνιο», δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι τα εν λόγω μέτρα προκύπτουν από τις προσταγές της τροικας των ξένων δανειστών και όχι από σχεδιασμό της ελληνικής κυβερνήσεως. Το ίδιο ισχύει για πολλά από τα μέτρα που εφαρμόζονται και χρεώνονται στην «μνημονιακή» εντολή.

 ΕΨ