Η υπερατλαντική ζώνη ελεύθερου εμπορίου υποβαθμίζει την εθνική κυριαρχία προς όφελος των πολυεθνικών

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014


Προ ενός έτους η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην δημιουργια μιας υπερατλανταντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου. 

Το προσχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαική Επιτροπή ακολουθεί το μοντέλο παρόμοιας συμφωνίας γνωστής ως North American Free Trade Agreement (NAFTA) που θέσπισε την δεκαετία του '90 ο Μπιλ Κλίντον, μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά, και του Μεξικό.

Tο άκρως ανησυχητικό είναι ότι το Transantlantic Trade and Investment Partnership (TTIT), θα παρέχει το δικαίωμα στις πολυεθνικές εταιρίες να απαιτούν από τα συμμετέχοντα κράτη αποζημίωση για απώλειες ακόμη και μελλοντικών κερδών που απορρέουν άμεσα ή έμμεσα από κρατικές πολιτικές που ζημιώνουν τα εταιρικά συμφέροντα.

Θύματα αυτής της συμφωνίας μπορούν να αποτελέσουν πολιτικές που προσταστεύουν το περιβάλλον και την δημόσια υγεία όπως οι νόμοι που περιορίζουν το κάπνισμα, την ρύπανση, το εμπόριο ενέργειας, φαρμάκων, τις κατασκευές κτλ.

Το μέτρο της συμφωνίας που θα ισοπεδώσει την εθνική κυριαρχία βασίζεται σε ένα μηχανισμό που θα ονομάζεται "Investor-State dispute settlement", όπου οι προσφυγές των εταιριών θα κρίνονται από "ανεξάρτητες" διεθνείς επιτροπές, με βάση τους όρους της συμφωνίας,  παρακάμπτωντας έτσι την εθνική νομοθεσία! Μέσω των επιτροπών αυτών, οι πολυεθνικές θα αποκτήσουν νομική ισχύ που θα υπερβαίνει την κρατική νομοθεσία και  θα τις θέσει υπεράνω από οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία.

Φυσικά, η Ευρωπαική Επιτροπή προωθεί τις μεθοδεύσεις αυτές με ελάχιστη διαφάνεια και εν αγνοία των ευρωπαικών λαών, με το ευρωκοινοβούλιο να καλείται μόνο για να επικυρώσει την συμφωνία, δίχως να έχει νομοθετική ισχύ επί του περιεχομένου.

ΕΨ