Τα Ρωσικά σχέδια για την Ουκρανία

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014Όπως όλα δείχνουν, η Ουκρανιά θα επιστρέψει στις ιστορικές εθνοτικές γραμμές διάσπασης, με τις Ανατολικές επαρχίες να επιδιώκουν την απόσχισή τους.

Οι Ρώσοι έπαιξαν ένα πολύ έξυπνο παιχνίδι στην Ουκρανία. Επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα καλό πρόσωπο με τις προτάσεις οικονομικής βοήθειας αλλα στην ουσία ουδέποτε απραχώρησαν στον Ουκρανό πρόεδρο. Με αυτή την στάση όμως κέρδισαν τις εντυπώσεις των Ρωσόφιλων ανατολικο-Ουκρανών.

Οι λίγες χιλιάδες των διαδηλωτών που παρέμειναν στην πλατεία του Κιέβου θα ήταν εύκολο να διαλυθούν με μια δυναμική αστυνομική επέμβαση αλλά η εικόνεςβίας που θα ακολουθούσαν θα κατέστρεφαν την εικόνα του Ουκρανού Πρόεδρου στην Ανατολική Ουκρανία.  Αντιθέτως, η παθητική στάση που κράτησε η αστυνομία και η αποχώρηση του Προέδρου από την εξουσία, ενισχύει την επικοινωνιακή του εικόνα με βάση την οποία ο ίδιος είναι θύμα μιας βίααιης ανατροπής. Με αυτή την κίνηση ο Ουκρανός Πρόδρος διατήρησε την στήριξη που απολαμβάνει στις ανατολικές επαρχίες και στήνει το σκηνικό που θα δικαιολογήσει την διάσπαση της χώρας προς συμφέρον της Ρωσίας. 

Εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσική ηγεσία έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασκήσει επιρροή σε μια ενωμένη Ουκρανία. Ειδικά η συμφωνία στενής συνεργασίας με την Ευρωπαική Ένωση θα έφερνε στην σφαίρα επιρροής της Δύσης και την ανατολική Ουκρανία. Κάτι το οποίο η Ρωσία δεν μπορούσε να επιτρέψει.

Γι αυτό τον λόγο έπαιξε το παιχνίδι των Ευρωπαίων και των Αμερικανών και τώρα οδηγεί την κατάσταση είτε προς μια διάσπαση που θα αφήσει μια Ουκρανία αποδυναμωμένη και αποκλεισμένη από την Μαύρη θάλασσ, είτε προς μια πολιτική πόλωση που δεν θα στην Δύση να ασκήσει την πολιτικοοικονομική επιρροή.

ΕΨ