Πράσινα άλογα το γαλάζιο πλεόνασμα

Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014


Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, τα ΜΜΕ εντείνουν την προσπάθεια να προβάλουν θετικά την παρούσα κυβέρνηση Σαμαρά. Η προεκλογική εκστρατεία παραπληροφόρησης ξεκίνησε με τις πομπώδεις δηλώσεις Στουρνάρα περί πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τις δηλώσεις Στουρνάρα συνοδεύει σχολιασμός που παρουσιάζει την Ελληνική κυβέρνηση σαν το μικρό παιδάκι που ελπίζει σε κάποιο δώρο από τους Γερμανούς κηδεμόνες που θα το σώσουν από την επικείμενη καταστροφή στις ευρωεκλογές. Η απόλυτη εθνική ξεφτίλα και μέρος μιας ακόμη προσπάθειας να επιβληθεί στον ελληνικό λαό η φιλοσοφία της υποταγής.

 Το δείγμα καλής διαγωγής είναι ένα πιθανολογούμενο πρωτογενές πλεόνασμα «ρεκόρ», γύρω στα 1.5 δις, που κατά τον Σουρνάρα, θα προκαλέσει.... «σεισμό». Με τον ατυχή αυτό χαρακτηρισμό, ο Στουρνάρας, υπό το πνεύμα των ημερών, μοιάζει να ειρωνεύεται τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην Κεφαλλονιά.

Πέρα από το ρεκόρ στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο Στουρνάρας και η συγκυβέρνηση έχουν και κάποια άλλα οικονομικά ρεκόρ: στην συρρίκνωση της οικονομίας, την ανεργία, την αύξηση του πληθυσμού κάτω από το όριο φτώχιας, της αυτοκτονίες. Αλλά για αυτά δεν μιλά κανείς. Υπό άλλες συνθήκες, ένα ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 50% θα επισκίαζε οποιοδήποτε μηδαμινό πλεόνασμα.

Φυσικά ουδείς από τους μαθητευόμενους μάγους της οικονομίας αναφέρει ότι τo δημοσιονομικό θαύμα του κ. Στουρνάρα  δεν οφείλεται τόσο στην μείωση των λειτουργικών εξόδων του κράτους μέσω των περικοπών σε μισθούς και συνταξεις κατά 3,5 δις ευρώ, αλλά στην δραστική μείωση των δαπανών για πληρωμές τόκων από 12 δις το 2012 σε 6 δις ευρώ το 2013,  Με άλλα λόγια, το  πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής αλλά των χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού.

ΕΨ