Σε αφανισμό των φαρμακοποιών οδηγεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014
"Κατάργηση των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου –πλην των πληθυσμιακών–, δυνατότητα συστέγασης φαρμακείου με οποιοδήποτε κατάστημα, κατοχή πολλών αδειών ίδρυσης φαρμακείου από έναν φαρμακοποιό και πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου"

Όποιος έχει επισκευθεί φαρμακεία στο εξωτερικό γνωρίζει καλά που στοχεύει η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Ειδικά στις ΗΠΑ, και την Αγγλία δεν υπάρχουν ανεξάρτητα φαρμακεία. Αντιθέτως, τεράστιες αλυσίδες υπερκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ διατηρούν τμήματα φαρμακείων με  υπαλλήλους που απλώς συσκευάζουν τις συνταγές των γιατρών. 

Το νέο πλαίσιο θα επιτρέψει στον κάθε "επενδυτή" να δημιουργήσει φαρμακεία που μέσω της απαλευθέρωσης του ωραρίου και τις ανταγωνιστικότερες τιμές θα βγάλουν αό την αγορά τους ανεξάρτητους φαρμακοποιούς. Διότι στο εξωτερικό, οι αλυσίδες αυτές έχουν τέτοια παρουσία και δύναμη στην αγορά που μπορούν να παράγουν γενόσημα με την δική τους επωνυμία σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος που ένα ανεξάρτητο φαρμακείο θα αδυνατεί να ανταγωνιστεί.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα μπορούν να διατίθενται από καταστήματα που δεν διατηρούν την ιδιότητα φαρμακείου:

"Σε ότι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες."

Σε αυτό τον νέο καθεστώς, μπορει μεν να υπάρξει κάποιο όφελος για τον καταναλωτή από άποψη μείωσης τιμών σε κάποια προιόντα, αλλά αυτό θα είναι εις βάρους της ποιότητας στην υπηρεσία που προσφέρει ο σημερινός Έλληνας φαρμακοποιόςο οποίος με επιστημονικές συμβουλές μπορεί να υποκαθιστά τον γιατρό σε πολλές περιπτώσεις.

 Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα την διευκόλυνση μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, και όχι με βάση την προστασία του Έλληνα μικρομεσαίου επιχειρηματία και και καταναλωτή.

ΕΨ