Πρωτογενές πλεόνασμα;... και του χρόνου!

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2013 διαμορφώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δις στον τακτικό προυπολογισμό. Το "πλεόνασμα πλασσάρεται από την κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, την τρόικα και τους φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους ως το νέο οικονομικό θαύμα της Ελλάδος που είναι αποτέλεσμα θυσιών των Ελλήνων υπό την καθοδήγηση μιας μνημονιακής πολιτικής λιτότητος και μεταρρυθμίσεων!

Βέβαια, όπως ανακοινώθηκε αργότερα, στους υπολογισμούς δεν υπολογίζονται κυρίως οι δαπάνες για εξυπηρέτηση τόκων που ανήλθαν στο 4% του ΑΕΠ,  περί τα 7 δις ευρώ, και τα εφάπαξ που διατέθηκαν για την στήριξη των τραπεζών και αναλογούν στο 10.8% του ΑΕΠ, και 19 δις αντιστοίχως.
(μια περιγραφή για το πως συντάσσεται ο προυπολογισμός στο πρώτο μέρος του βίντεο)

Στην φωτογραφία απεικονίζεται  το πρωτογενές πλεόνασμα των περασμένων ετών, πριν την υπαγωγή μας στο μνημόνιο, πρό των τόκων και δίχως τις άνωθεν εξαιρέσεις. Τα στοιχεία μάλιστα προέρχονται από την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ. 

Το γράφημα είναι σημαντικό διότι καταρρίπτει την επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης καθώς υποδεικνύει ότι με εξαίρεση το 2009 και εκατέρωθεν, ανέκαθεν υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα που συνήθως ήταν διπλάσιο και τριπλάσιο από το δημοσιονομικό "θαύμα" του 2013! Και τότε, ήταν όμορφα χρόνια. Τότε ξοδεύαμε με την σέσουλα! 

Η επικοινωνιακή μηχανή, βάζει σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι το γενικό έλλειμα χτύπησε το 12%, με ένα ψωρο-ΑΕΠ των 180 δις, και το χρέος στα 318 δις και 175% του ΑΕΠ! Ακόμη χερότερα,  πραγματική ανεργία μπορεί να υπερβαίνει το 40% και η αγορά βρίσκεται στον πάτο.Αντιθέτως, κυκλοφόρησαν μέχρι και σενάρια για... προσλήψεις 18000 μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, σε αντίθεση με κάθε αρχή της μέχρι τώρα μνημονιακής πολιτικής. Βρε τι σου κάνουν οι εκλογές...

Προτείνω λοιπόν από του χρόνου να ιδιωτικοποιήσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να εξαιρεθούν και αυτά από τον προυπολογισμό. Θα πετάμε δημοσιονομικά, κι ας πατώσει η κοινωνία! 

ΕΨ