Παγκόσμια ιδιωτικοποίηση των πάντων

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Προς δικαιολόγηση των κακών μαντάτων για την μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%, πολλά είναι τα δημοσιεύματα που διαλλαλούν την κατάρρευση των δημόσιων ταμείων, όπως το παρακάτω που αλιεύθηκε σήμερα από πρωτοσέλιδο της Καθημερινής. Τα άλλοτε πλούσια ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία καταληστεύθηκαν την περασμένη δεκαετία με τις ευλογίες της Ευρωπαικής Ένωσης.

Για να έχει όμως κάποιος μια πλήρη εικόνα των εξελίξεων θα πρέπει να λάβει υπόψην τα παρασκηνειακά δρώμενα που αποκάλυψε εχθές η οργάνωση Wikileaks δημοσιεύοντας την μυστική συμφωνία TISA (Trade in Service Agreement) που αφορά την παγκόσμια αγορά υπηρεσιών και έχει υπογραφεί από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και τις Ε.Ε..

Η συμφωνία αφορά κυρίως τη οικονομικές υπηρεσίες και στοχεύει στην διευκόλυνση της παγκόσμιας διύσδυσης των μεγάλων πολυεθνικών. Η συμφωνία επιβάλλει την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα εξαλείψει τους περιορισμούς και τις ρυθμιστικές αρχές που περιορίζουν την δράση των τραπεζικών και επενδυτικών εταιριών.

Μέσα στους όρους που πρόσθεσαν οι ΗΠΑ είναι η κατάργηση των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων, που θεωρούνται "μονοπώλια" με βάση την συμφωνία, και η αντικατάστασή τους από υπηρεσίες ιδιωτικών συμφερόντων. Ένα από τα προβλήματα ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι στόχος των ιδιωτικών εταιριών, ειδικά στον επενδυτικό τομέα, δεν είναι η παροχή μακροπρόθεσμων υπηρεσιών αλλά η μεγιστοποίηση του βραχυπρόθεσμου κέρδους.

Με βάση αυτές τις σημαντικές πληροφορίες, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η συστηματική κατάρευση των δημόσιων ταμείων και υπηρεσιών εντάσσεται στο πλαίσιο μια παγκόσμιας στρατηγικής ιδιωτικοποιήσεων.

Περισσότερα εδώ και εδώ

ΕΨ