Η στρατηγική Βαρουφάκη: πως να υφάνεις τον αντιμνημονιακό σου μανδύα

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015


Με αυτή την φράση θα περιέγραφα την στρατηγική της νέας κυβέρνησης Τσίπρα από τα μέχρι τώρα δρώμενα.

Με έναν μίμο του Ανδρέα Παπανδρέου για πρωθυπουργό, και ένα εξαιρετικά ικανό, "πράσινο" από κούνια επικοινωνιολόγο που ακούει στο όνομα Βαρουφάκης, η νέα κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα τον προσανατολισμό της. Οι πρώτες εβδομάδες του Τσίπρα στο Μαξίμου έχουν επικεντρωθεί σε ένα μεγάλο επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο να συσπειρώσουν την αντιμνημονιακή πλειοψηφία πίσω από το άρμα της νέας κυβέρνησης.

Στο προσκήνειο, ο Βαρουφάκης φλερτάρει με τα διεθνή Μέσα που κατ' εντολή τον αβαντάρουν ως αστέρα του Hollywood και ασκεί διπλωματία μεσω του προσωπικού του blog και twitter. Στο παρασκήνειο όμως οι παλαίμαχοι ΠΑΣΟΚοι έχουν ξαναπιάσει τα πόστα και επιδίδονται στις παλιές καλές μετεκλογικές τους συνήθειες, ξηλώνοντας τους "πρώην" ώστε να μπάσουν τους "δικούς" τους.
Θα μπορούσα να φέρω αρκετά παραδείγματα επωνύμων και μη.

Ας πάμε όμως στο ζουμί της ημέρας που είναι οι διαπραγματεύσεις που κατ ουσίαν δεν λαμβάνουν χώρα μεταξύ της ελληνικής κυβερνήσεως και του eurogroup, αλλά μεταξύ της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Διότι η κυβέρνηση ζητά ουσιαστικά από τους ψηφόρους της να αποδεχθούν ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες, ή ένα τουλάχιστον μέρος αυτών, θα ισχύσουν μόνο για 6 μήνες. Μετά την παράταση, η Ελλάδα θα κλειθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Διότι εκεί οδειγεί η λογική ανάλυση των λεονταρισμών  του Βαρουφάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και ζητά μια παράταση από τους δανειστές του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στους οποίους μέσω του Μνημονίου έχει μεταφερθεί το 70% του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό που απέκρυβε ο "ισοσκελισμένος" προυπολογισμός του 2015 είναι ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να δανειστεί 24 δις ευρώ για να καλύψει την αποπληρωμή των χρεολυσίων. Το σκεπτικό της απόκρυψης της υποχρέωσης αυτής βασίζεται στο ότι αφού τα χρήματα αυτά θα τα δανειστεί η Ελλάδα από τους ίδιους στους οποίους τα οφείλει, η δαπάνη αυτή ισοσκελίζεται και μετατίθεται για όσο διάστημα ισχύει η δανειακή σύμβαση. Προστίθενται βέβαια στον Προυπολογισμό της επομένης χρονιάς οι τόκοι των νέων δανείων. αυτή η στρατηγική διασφαλίζει ότι το Μνημόνιο θα διαιωνίζεται καθώς το κράτος δεσμεύεται αλλά αδυνατεί πληρώσει τα χρεολυσία.

Στο θέμα αυτό η θέση του Βαρουφάκη είναι σαφής: κούρεμα χρέους δεν δύναται να υπάρξει! Ο ίδιος δήλωσε ότι "η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ."

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διακύρητε ότι θα εκδιώξει την Τρόικα, δεν αναφερόταν στους δανειστές του ΔΝΤ, αλλά το σκέλος που επιβλέπει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Όπως εξηγεί ο Βαρουφάκης:

"Aυτό που σημείωσα είναι ότι είμαστε πρόθυμοι να βρούμε λύσεις και να έχουμε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές. Η τρόικα που λέτε έχει δυο επίπεδα: τους δανειστές μας και μια ομάδα από πολύ καλούς ανθρώπους που όμως έχουν στόχο να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που για εμάς έχει αποτύχει εντελώς."
πηγή


Έτσι λοιπόν ο υπουργός μοιάζει να "εκβιάζει" τους Ευρωπαίους ότι αν η Ε.Ε. αφήσει την Ελλάδα να κυρήξει πτώχευση στις 28 Φεβρουαρίου 2015, θα ζημιωθούν πρώτα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Όμως η δέσμευση του να σεβαστεί την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται μέσω του μηχανισμού στήριξης, πάσει θυσία.

Τι πρόκειται να συμβεί; Έπειτα από μια φαινομενικά σκληρή διαπραγμάτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυτοκυρηχθεί νικητής καθότι θα έχει εξασφαλίσει "καλύτερους" όρους από τους προκατόχους του. Ο Τσίπρας θα εφαρμόσει κάποια φιλολαικά μέτρα, αλλά παρασκηνιακά οι "αναπτυξιακές" απόρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Η μόνη αλλά ίσως σημαντική διαφορά είναι ότι ο Βαρουφάκης προτείνει εισπράξεις μέσω της ανάπτυξης που θα επιτυχει η άρση των σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Αλλά είναι αμφίβολο αν θα το επιτύχει μέσα σε 6 μήνες μετά από μια τετραετία επιβολής του δόγματος του σοκ.

Η λογική επιβάλει ότι θα υπάρξει σίγουρα συμφωνία καθότι πρωταρχικός στόχος των μεταρρυθμιστών δανειστών μας είναι να υπάρχει δυνατή κυβέρνηση στην Ελλάδα ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα υπό τον μανδύα μιας αντιμνημονιακής πολιτικής. Ενώ πρωταρχικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εξασφαλίσει την  εισροή των δανείων και την αποφυγή της χρεοκοπίας που θα τίναξει την κυβέρνηση και τις ελληνικές τράπεζες στον αέρα. Διότι το μόνο μέλλον εκτός του Μνημονίου είναι μέσω της επαναδιαπαργμάτευσης του Χρέους, την οποία ο Βαρουφάκης έχει αποσύρει από την τράπουλα του.  

Τους πρώτους μήνες απλώς υφαίνεται ο αντιμνημονιακός μανδύας του Τσίπρα.

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο "Βαρουφάκης δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και πώς θα ήθελε κι άλλες επενδύσεις που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Αλλά, συμπλήρωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έγιναν σε πολύ χαμηλές τιμές εν μέσω μιας αποπληθωριστικής κρίσης. πηγή


Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θέλει να τις εμβαθύνει"

Η στρατηγική Βαρουφάκη: oι πρώτες εντυπώσεις μένουν...

ΕΨ