Οι πρόσφυγες του Αβραμόπουλου και το πρόγραμμα AMIF

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015Η Ε.Ε. ανακοίνωσε εχθές ότι διέσωσε 7000 λαθρομετανάστες στην Μεσσόγειο.  Ο επίτροπος "λαθρομετανάστευσης" Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε δε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι πρόσφυγες από την Ερυθραία την Συρία και την Σομαλία.(πηγή).

Η γεωγραφία και μόνο διαψεύδει τον κ. επίτροπο, καθότι οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν διασχίζουν 2 ηπείρους διακινδυνεύοντας την ζωή τους αλλά βρίσκουν κατααφύγιο σε ομορες χώρες. Άλλωστε ο πρόσφυγας "ξεριζώνεται" για να σωθεί, όχι για να πνιγεί διασχίζοντας την Μεσσόγειο. Αυτοί που καταφθάνουν στην Ευρώπη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από τις πατρίδες τους, διασχίζοντας αρκετές χώρες στο πέρασμά τους, είναι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες και έρχονται στοχευμένα στην Ευρώπη σε αναζήτηση εργασίας.

Παρατηρούμε όμως τις τελευταίες ημέρες μια θεσμική προσπάθεια στην Ελλάδα και ολοκληρη  την Ευρώπη να αντικατασταθεί ο όρος παράνομος μετανάστης με τον όρο "πρόσφυγας". Εντάσσοντας όλους τους οικονομικούς λαθρομετανάστες σε αυτή την κατηγορία, η Ε.Ε. επιχειρεί την de facto νομιμοποίηση τους μεν, αλλά και να δικαιολογησει την "επένδυση" δημοσίου χρήματος εν καιρώ κρίσης, στην βιομηχανία υποδοχής και ένταξης οικονομικών λαθρομεταναστών στην Ευρώπη.

Μετά την επιτυχία της οικονομικής ένωσης, η Ε.Ε επιχειρεί να πετύχει τους στόχους της γνωστης μελέτης που στοχεύει στην ένταξη 55 εκ. μεταναστών στην ευρωπαική αγορά εργασίας μέχρι το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Ε. έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF) με το οποίο θα χρηματοδοτήσει με 3.137 δις ευρώ τα προγράμματα υποδοχής και ένταξης λαθρομεταναστών για το διάστημα 2014-20. Τα νέα κύμματα λαθρομετανάστευσης δεν είναι λοιπόν διόλου τυχαία, και ούτε τυχαία είναι η χρήση του όρου "πρόσφυγας" από τον αρμόδιο επίτροπο που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο ένταξης φθηνού εργατικού δυναμικού μέσω των μηχανισμών μαζικής απόδοσης "ασύλου".

ΕΨ