1.5 δις πλήρωσαν οι Έλληνες φέτος, την μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, το ελληνικό κράτος ξόδεψε 1,5 δις ευρώ για την υποδοχή, καταγραφή, περίθαλψη και μεταφορά των 800.000 λαθρομεταναστών που εισήλθαν στην επικράτεια.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση ξεπουλά αεροδρόμια και λιμάνια και επιδίδεται σε έναν ανελέητο αγώνα φορεπιδρομών και περικοπών για να εξοικνομήσει αυτά που είναι απαραίτητα ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικές τρύπες του χρεοκοπημένου κράτους.

Έτσι λοιπόν, τα 1,2 δις ευρώ που εισέπραξε το κράτος από την Fraport για την παραχώρηση των αεορδρομίων πήγαν κατευθείαν στους λαθρομετατάστες. Ή μήπως δεν πήγαν ακριβώς εκεί... ;

Για ποιον λόγο όμως ο Ελληνικός λαός πλήρωσε από το υστερημά του αυτην "βιομηχανία προσφύγων"; Κατ αρχήν, η Ευρωπαική Ένωση υποδυόμενη πως διαμαρτύρεται για την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγξει τα σύνορά της, αρνήθηκε να καταβάλει τα ποσά που αναλογούν για κάθε λαθρομετανάστη που δύναται να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας.

Το μεταναστευτικό κύμα οφείλεται κυρίως στην Γερμανία. Μακροπρόθεσμα, σε μια Ε.Ε. αλλά και παγκόσμια οικονομία όπου κυριαρχούν υποπληθωριστικές τάσεις, η Γερμανία χρειάζεται φθηνά εργατικά χέρια.

Αλλά και βραχυπρόθεσμα, τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας παρουσιάζει σημαντική πτώση.

2010
+4.2%
2011
+3.0%
2012
+0.7%
2013
+0.4%
2014
 +0.3%

Το 2015 οι εξαγωγές έπεσαν δραματικά με ανάπτυξη της τάξεως του 0.2%, αλλά η γερμανική οικονομία θα έχει ανάπτυξη που υπολογίζεται στο 1,7 % λόγω της ανόδου που παρατηρείται στην εγχώρια κατανάλωση και απότελεί την μεγαλύτερη των τελευταίων 6 ετών.

Συγκεκριμένα, η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε από +0,1% στο πρώτο τρίμηνο, σε +0.7% στο τρίτο. Αλλά πιο σημαντική ήταν η αύξηση στην δημόσια κατανάλωση η οποία αυξήθηκε κατά +1,3% στο δεύτερο τρίμηνο. Τα έξοδα της Γερμανικής κυβέρνησης για την δημιοργρία υποδομών για τυος "πρόσφυγες" αλλα και η εισαγωγή καταναλωτικού κοινού εύπορων μεταναστών από τη Συρία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης.

Επιπλέον η εισαγωγή των προσφύγων θα ενισχύσει την αγορά ακινήτων και τον κατασκευαστικό κλάδο όπου ο τομέας των κατοικιών παρουσιάζει την μεγαλύτερη άνοδο. Ακολουθώντας την τακτική της Αγγλίας, η Γερμανία εισάγει μαζικά μετανάστες ώστε να ενισχύσει την ζήτηση κατοικιών και να επιτρέψει στην γερμανική κυβέρνηση να επενδύσει τα τεράστια πλεονάσματά της ώστε να ενισχύσει περεταίρω την εγχώρια Γερμανική οικονομία.

Παρομοίως, με τα ελληνικά κονδύλια στηρίχθηκε μια εξειδικευμένη (παρα)οικονομία που δραστηριοποιείται γύρω από την υποδοχή, παραμονή και προώθηση των "παράτυπα εισερχόμενων προσώπων" και των "προσφύγων". Μόνο που στην περίπτωση μας, τα ελληνικά κονδύλια δεν προήλθαν από πλεονάσματα αλλά επιβάρυναν τα ελλειματικά δημοσιονομικά του ελληνικού κράτους και των Ελλήνων φορολογούμενων.

ΕΨ

Πηγές

https://buildingradar.com/construction-blog/german-construction-industry-outlook/
http://qz.com/167887/germany-has-one-of-the-worlds-lowest-homeownership-rates/
http://uk.reuters.com/article/uk-germany-economy-idUKKBN0U034N20151217
https://www.focus-economics.com/country-indicator/germany/domestic-demand