Το τρομοθέατρο Τσίπρα και το νέο αριστερό μνημόνιο

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015Όποιος πιστεύει ότι οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποτέλεσμα σύντομα θα ξυπνήσει προ εκπλήξεων.

Καταρχήν μια αντικειμενική εξέταση των προτάσεων της κυβέρνησης και των εταίρων υποδεικνύει ότι διαφέρουν σε πολύ λίγα σημεία. Ποιοτικά, πρόκειται για βαριά μέτρα λιτότητας 8 ή 11 δις; σε επίπεδα δύο με τρεις φορές υψηλότερα από τα μηνμόνια του παρελθόντος.

Ήταν προφανές ότι υπό της συνθήκες που επικρατούσαν στην αρχή του 2015, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να επιβάλει μια τέτοια οικονομική πολιτική. Το πραγματικό εμπόδιο στο νέο μνημόνιο ήταν η κοινή γνώμη.

Η στρατηγική Τσίπρα λοιπόν είναι παρατείνει τις διαπαραγματεύσεις δημιουργώντας ένα κλίμα που θα τρομοκρατήσει την πλειονότητα των Ελλήνων ούτως ώστε να καμθεί η όποια αντίσταση και να αποδεχθεί με "χαρά" τα νέα σκληρά μέτρα.

Το Δημοψήφισμα

Όσοι περιμένετε να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα καλύτερα να κρατάτε ένα πολύ μικρό καλάθι. Πρόκειται για μια μπλόφα παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου για να παραιτηθεί και να ακολουθήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Αν ο Τσίπρας σκόπευε να διεξάγει δημοψήφισμα με πιθανότητες να το κερδίσει θα το είχε κάνει εν μέσω του θετικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά τις εκλογές και όχι στην παρούσα χρονική στιγμή που ο μέσος ψηφοφόρος έχει τρομοκρατηθεί. Το δημοψήφισμά εξυπηρετεί την ανάγκη της κυβέρνησης να αποποιηθεί των ευθυνών της για την αλλαγή πλεύσης από της προεκλογικές υποσχέσεις.

Το κλείσιμο των τραπεζών

Πρόκειτα για τον πιο εύκολο τρόπο να τρομοκρατήσεις ένα λαό. Το σενάριο λειτούργησε εξαίσια, και όλοι οι φοβισμένοι απολιτικ συμπολίτες ξύπνησαν ξαφνικά από τον λήθαργο και έσπευσαν να ταχθούν υπέρ του νέου Μνημονίου.

Μια πρόβλεψη

Κατά την άποψη μου, το τρομοθέατρο και η έκβασή του είναι προσυμφωνημένα. Πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη πάσει θυσία. Άρα, την ύστατη στιγμή ο Τσίπρας θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί μια "βελτιωμένη" πρόταση  της Τρόικας την οποία θα παρουσιάσει ως νίκη της κυβερνήσεως του έχοντας δώσει την "μεγάλη" επικοινωνιακή μάχη που επιζητούσε ο λαός από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά και ο ανακουφισμένος λαός θα τρέξει να κάνει τις αναλήψεις του ώστε να πληρώσει τα νέα μέτρα του νέου Μνημονίου.

Αυτά, μέχρι την επόμενη κρίση που τα αδιέξοδα θα είναι ακόμη πιο μεγάλα καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να βυθίζεται στην άβυσο λόγω της εσκεμμένης καταστροφικής λιτότητας (καθότι αναμένεται μείωση του Α.Ε.Π. κατά 25%!) που επιβάλει η Τρόικα.

ΕΨ

Read more...

Οικονομικό Θαυμα ΣΥΡΙΖΑ: Θα είναι δυνατή η "τουριστική" σεζόν φέτος!

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015


Read more...