"Παράνομη" η κράτηση λαθρομεταναστών σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016Το Ευρωπαικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι οι χώρες κράτη της Σένγκεν δεν έχουν το δικαίωμα να φυλακίσουν λαθρομετανάστες για το αδίκημα της παραβίασης των συνόρων και της παράνομης εισόδου και διαμονής στην χώρα.

Η απόφαση προβλέπει ότι κράτηση μπορεί να ισχύσει μόνο αφότου παρθεί η απόφαση απέλασης, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί με μη βίαιες διαδικασίες. Κράτηση μπορεί να ισχύσει μόνο σε περίπτωση που κριθεί ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής του προσώπου. (περισσότερα εδώ)

Το δικαστήριο νοιμοποίησε με αυτή την απόφαση την αρχική παράνομη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τις πόρτες τις Αμυγδαλέζας - κίνηση η οποία υπήρξε αφετηρία της περσινής πρσφυγικής κρίσης, η οποία καταλλάγιασε μόνο μετά το κλείσιμο των συνόρων από τους Σκοπιανούς.

Επί της παρούσης όμως, η απόφαση αυτή δημιουργεί μεγάλα προβλήματα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διότι μετα από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών μετέτρεψε τα ανοιχτά κέντρα "φιλοξενίας" σε κλειστά κέντρα κράτησης αφού τα νούμερα διογκώθηκαν υπερβαίνοντας τους 50.000 λαθρομετανάστες. Από αύριο λοιπόν όλες οι "δομές" θα πρέπει να είναι ανοικτές.

Αυτές είναι οι συνέπειες της υποταγής των χωρών μελών στην κεντρική εξουσία των Βρυξελλών, όπου μετά την συνθήκη της Λισσαβώνας το ευρωπαικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και συντάγματος. Η σημερινή απόφαση δεν συναύδει με τα συμφέροντα όλων των μελών κρατών, εκθέτωντας τις παθογένειες ενός προκρουστικού συστήματος που δεν δίνει την δυνατότητα στην περιφέρεια να διαμορφώνει την πιο αποδοτική πολιτική, αλλά απαιτεί να συμορφωθεί σε ένα σύστημα όπου μια λύση (αυτή της Γερμανίας) ισχύει για όλους.

ΕΨ